Hiljadu domaćih sezonskih radnika više nego lani

18/07/2019

Dnevne novine, 18.07.2019.

U Područnoj jedinici Podgorica, za opštine Podgorica, Danilovgrad, Cetinje, Kolašin, Tuzi i Gradsku opštinu Golubovci, pored redovnih aktivnosti posredovanja pri zapošljavanju, realizuju se brojni programi aktivne politike zapošljavanja koji su uticali na znatno smanjenje nezaposlenosti. “Trenutno se na evidenciji PJ Podgorica nalazi 9.414 aktivnih tražilaca posla, od čega nekvalifikovanih ima 3.169, sa završenom trogodišnjom srednjom školom 1.507, sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom 2.700 i visokoškolaca 1.484”, kazala je samostalna savjetnica I za posredovanje u zapošljavanju u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore Dragica Šćekić.

Jedan od razloga smanjenja ukupne nezaposlenosti je i uspješno posredovanje u zapošljavanju domaćih radnika na sezonskim poslovima.

■ ANGAŽOVANO 2.568 DOMAĆIH SEZONACA

“Ove godine je, na sezonskim poslovima, an-gažovano 2.568 nezaposlenih domaćih radnika sa evidencije PJ Podgorica, za hiljadu više nego prošle godine”, saopštila je Šćekić. U toku su javni radovi “Njega starih lica”, “Personalni asistent” i drugi javni radovi iz oblasti zaštite životne sredine, obrazovnih, kulturnih i drugih programa od javnog interesa kroz koje je zaposleno 189 lica sa evidencije PJ Podgorica. “Javni radovi se realizuju u trajanju od četiri mjeseca, a učešće Zavoda u finansiranju zavisi od broj a učesnika i na mj e-sečnom nivou ne može prelaziti iznos minimalne zarade u Crnoj Gori”, istakla j e ona. U toku je i realizacija projekta “Neka bude čisto” u okviru Plana pripreme ljetnje turistričke sezone za 2019. godinu. “Projekat je počeo sa realizacijom 1.6.2019. i trajaće do 31.10.2019. godine. Kroz ovaj Projekat upošljeno je 21 lice sa evidencije PJ Podgorica”, saopštila je Dragica Šćekić. Stručne kvalifikacije trenutno stiče 74 nezaposlenih lica za sledeća zanimanja i vještine: kozmetičari, muški i ženski frizeri, tehničari računovodstva i vozači “B” i “C” kategorije, a njih 38 je krajem jula završilo obuku za stručnu kvalifikaciju zaštitari lica i imovine.

■ OD SEPTEMBRA NOVE OBUKE

“Već početkom septembra nezaposlena lica dobiće šansu da pohađaju neku od obuka za sticanje stručne kvalifikacije: kozmetičar, frizer, kuvar, pomoćni kuvar, računovodstveni tehničar, turistički vodič, administrator i rukovalac mašinama za zemljane radove (utovarivač/bager), kao i za sticanje ključnih vještina: engleski jezik, njemački jezik, računari i vozački “C” i “D” kategorije za upravljanje motornim vozilom. U susret tome u biroima rada intenzivno se sprovode aktivnosti pripreme zainteresovanih kandidata za uključivanje u programe kroz informaciono-motivacione seminare”, precizirala je Šćekić i dodala da će nezaposlena lica, sve informacije o programima obrazovanja odraslih (obukama) dobiti od svog savjetnika za posredovanje u zapošljavanju koji će ih, kako je zaključila, usmjeriti u dalje aktivnosti.

Već početkom septembra nezaposlena lica dobiće šansu da pohađaju neku od obuka za sticanje stručne kvalifikacije: kozmetičar, frizer, kuvar, pomoćni kuvar, računovodstveni tehničar, turistički vodič, administrator i rukovalac mašinama za zemljane radove …

Originalni članak možete preuzeti ovdje.