Prioriteti u 2020. samozapošljavanje, preduzetništvo i nova radna mjesta

19/12/2019

Dnevne novine, 19.12.2019. godine

Prioriteti Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u 2020. godini biće podrška samozapošljavanju, preduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta, u manje razvijenim sredinama.

U fokusu će biti i osposobljavanje nezaposlenih za deficitarna zanimanja, socijalna inkluzija ranjivih grupa kao i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, rekao je na godišnjoj konferenciji za medije direktor Zavoda Suljo Mustafić.

“U cilju prilagođavanja zahtjevima tržišta Zavod će i ubuduće raditi na poboljšanju kvaliteta svojih, besplatnih usluga i njegovanja dobre saradnje sa poslodavcima. Svjesni da je nezaposlenost jedan od najvažnijih problema društva, trudićemo se da i u 2020. realizujemo, istim intenzitetom, sve programe i mjere koje su bile aktuelne prethodnih godina, a koje doprinose da se lakše dođe do posla”, kazao je Mustafić.

Kako se i očekivalo, ističe, budžet Zavoda koji će najvjerovatnije biti odobren do kraja ove godine, je povećan.

“Planiranih 11,5 miliona eura usmjerićemo na one programe koji doprinose boljoj zapošljivosti lica sa evidencije. Osobe koje teže dolaze do posla imaće prioritet pri uključivanju u programe. Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom opredijeljeno je osam miliona i 300.000 eura, a za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja tri miliona. Tim sredstvima u programe će biti uključeno preko 2.000 nezaposlenih”, naglasio je Mustafić i istakao da planiraju da, i naredne godine, sa 200.000 eura podrže one biznis ideje koje u sebi sadrže novo zapošljavanje.

Lica koja ne budu mogla da obezbijede sredstva obezbjeđenja, kako je kazao, podržaće putem grantova za samozapošljavanje.

■ ISPUNILI ZACRTANE CILJEVE

Zavod je, u godini na izmaku, ispunio sve prioritete zacrtane Akcionim planom i Programom.

Još polovinom godine plasirana su sva raspoloživa kreditna sredstva za podsticanje razvoja preduzetništva podsjetio je Mustafić i saopštio da je Zavod, finansirajući kredite vrijedne 315.000 eura, otvorio 63 nova radna mjesta.

“Na evidenciji se trenutno nalazi 37.780 osoba bez posla. Stopa registrovane nezaposlenosti je 16,2 odsto i dva procenta je niža nego 2018. godine. Zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva rada i socijalnog staranja, povećanom obimu stranih investicija, ali i dobro planiranim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja u Crnoj Gori je, već duže vrijeme, sve manje nezaposlenih”, saopštio je Mustafić.

Osnovna uloga Zavoda, posredovanje pri zapošljavanju, kako je istakao, najviše je došla do izražaja u prvih devet mjeseci prilikom povezivanja domaćih nezaposlenih lica i poslodavaca, na sezonskim poslovima.

“Uvažavajući potrebe poslodavaca, u programe aktivne politike zapošljavanja, uključeno je gotovo 2.200 nezaposlenih lica sa evidencije. Programi su bili namijenjeni ženama, mladima i dugoročno nezaposlenim osobama. Gotovo polovina učesnika angažovana je iz sjevernog regiona”, kazao je Mustafić.

■ ANGAŽOVANO 11.600 SEZONACA

Ove godine je, kaže, premašen plan angažovano je gotovo 11.600 sezonskih radnika. “To je najbolji rezultat postignut u prethodnih nekoliko godina budući da je ranije, u sezoni, zapošljavano oko 9.000 radnika. Ovogodišnjem rekordu najviše je doprinijela Javna kampanja države “Zaposlimo domaće da Crna Gora radi”, koju je realizovao Zavod i resorno ministarstvo. Na sajmovima zapošljavanja, širom države, poslodavcima je omogućen neposredan kontakt sa nezaposlenima” rekao je Mustafić i dodao da je upravo tu dogovaran radni angažman za turističku sezonu. Zaključno sa decembrom, kako je rekao, Zavod je realizovao cio set programa i mjera. “Pokazali smo da se može odgovorno raditi na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta. Mij enja se svijest radnika kada su posrijedi sezonski poslovi. Takođe, povratnici sa sezonskog rada svjedoče da poslodavci popravljaju uslove rada i ukazuju povjerenje domaćim radnicima”, kazao je Mustafić. Da bi se dostigli evropski trendovi i ciljevi, kako je rekao, uslovi poslodavaca, svakako, moraju biti još bolji.

■ OJAČATI SARADNJU SA POSLODAVCIMA

“Saradnja sa poslodavcima, iako popravljena posljednjih godina, može biti ojačana. Tržište rada se mijenja i iziskuje drugačiji pristup. Zavod, kao moderan servis u sferi pružanja usluga, koristi sve mehanizme za veće aktiviranje domaće radne snage. Svjesni smo svojih nedostataka i spremni smo da ih popravljamo. Neophodno je stvaranje još atraktivnijeg i podsticajnijeg okruženja koje će, u skladu sa stvarnim potrebama na tržištu rada, privući i veći broj domaćih radnika”, ocijenio je Mustafić i pozvao poslodavce da na vrijeme isplaniraju koliko će im trebati radnika, za najtraženija zanimanja, jer će na taj način zainteresovana lica bez iskustva, uz podršku Zavoda, biti na vrijeme obučeni. On je ponovo apelovao pozvao poslodavcima da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike sa većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama. “Posebno imajući u vidu da je i dalje značajan broj onih koji ostvaruju prihode u zoni sive ekonomije, radeći na crno, a koje zvanična evidencija registruje kao nezaposlena lica. U koordinaciji sa drugim državnim institucijama, zaduženim za ovu oblast, nastojaćemo da smanjimo “rad na crno“”, ukazao je Mustafić.

■ POSLODAVCI SVE VIŠE ZAPOŠLJAVAJU OSI

Pomake bilježe i u dijelu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, jer prema riječima Mustafića, svakim danom je sve više poslodavaca koji su voljni da zaposle osobe sa invaliditetom. “Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI, za realizaciju programa u cilju unapređenja njihovog položaja na tržištu, utrošeno je više od 7,9 miliona eura. Od toga je sa 2,6 miliona eura finansirane grant šeme za angažovanje 383 lica. Udvostručen je broj poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade. Kod 820 poslodavaca angažovano je 1.407 osoba sa invaliditetom, od kojih više od pola ima ugovor na neodređeno. Uspijevamo u namjeri da smanjimo predrasude da OSI nijesu za radni angažman”, istakao je direktor Zavoda.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.