Bespovratna sredstva dobila 94 nezaposlena

28/02/2020

Dnevne novine, 28.02.2020. godine

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić potpisao je juče ugovore sa 94 nezaposlena lica sa evidencije Zavoda. Budući preduzetnici dobiće bespovratna sredstva od 3.000 do 7.500 eura iz fondova Evropske unije. Riječ je o projektu koji je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a finansira ga Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Crna Gora, kao zemlja koja teži da postane članica EU, neophodno je da ostvari inkluzivni rast, istakao je šef Sektora za saradnju u delegaciji EU u Crnoj Gori Hermann Spitz.

“Ova bespovratna sredstva posebno će podržati ranjive grupe, stvoriti nove biznise i otvoriti nova radna mjesta za žene, mlade i dugoročno nezaposlene. Posebno se nadamo postizanju veće ravnoteže u zastupljenosti polova u sektoru samozapošljavanja, koji u Crnoj Gori pretežno vode muškarci. I zaista, gotovo polovinu korisnika grantova čine žene, što je veliki uspjeh. Takođe je veoma ohrabrujuće što je priličan broj ovih grantova dodijeljen novim preduzetnicima na sjeveru Crne Gore. Ovo je bitno jer će uticati na značajne razlike u stopama aktivnosti među regijama. Međutim, u budućim pozivima za dostavljanje predloga projekata moramo nastojati da angažujemo više mladih, poručio je Spitz.

Mustafić je zahvalio EU koja preko Programa grantova za samozapošljavanje vrijednog 3,5 miliona eura pomaže budućim preduzetnicima u Crnoj Gori.

“Posrijedi je nastavak uspješne saradnje između Evropske komisije i Vlade Crne Gore u ovoj oblasti. Na ovaj način EU doprinosi povećanju zaposlenosti, podsticanju preduzetništva, odnosno stvaranju preduslova za otvaranje novih radnih mjesta, istakao je Mustafić.

On je naglasio da podsticajna sredstva, od 3.000 do 7.500 eura, jesu bespovratna, ali je obaveza korisnika da ih namjenski utroši. Novoregistrovana djelatnost, kako je rekao, mora raditi najmanje 12 mjeseci.

“Korisnicima granta želim mnogo uspjeha pri realizaciji biznis ideje. Nadam se da ćete danas dodijeljenja bespovratna sredstva domaćinski i na pravi način iskoristiti za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa. Kroz novouspostavljene biznise obezbijedićete bolje uslove života za sebe i svoju porodicu, dajući tako puni doprinos zajednici u kojoj živite. U ovu priču ste ušli kao nezaposlene osobe sa evidencije Zavoda. Danas ste, zahvaljujući podršci evropskih fondova, budući preduzetnici, poručio je Mustafić. J.V.Đ.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.