Biznis idejom do radnog mjesta

24/02/2020

Dan, 24.02.2020. godine

KOLAŠIN – Protekle sedmice u Kolašinu je prezentovan drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije. Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić rekao je da nije nemoguća i previše komplikovana misija da se bespovratno dobije od 3 do 7.5 hiljada eura za pokretanje sopstvenog biznisa i samozapošljavanje.

– Biće organizovana obuka za izradu biznis plana, a taj proces će pomoći i lokalna uprava. Dobra biznis ideja, odgovoran odnos, zajednički napor svih zainteresovanih i eto zaposlenja i radnog mjesta.

Na usluzi smo nezaposlenim licima da pokrenu i razviju svoj biznis pogotovo na sjeveru države gdje ih je najviše bez posla. Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje od 3 do 7.5 hiljada eura, biće raspisan krajem marta. Mogućnost da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda, najmanje četiri mjeseca sa naglaskom na mlade, žene i dugoročno nezaposlene. Bespovratna podrška od 3 do 7,5 hiljada eura, uslovljena je kvalitetnim biznis planom i može poslužiti kao početni kapital za razvoj biznis ideja saopštio je Mustafić.

Predsjednik opštine Kolašin Milosav Bulatović istakao je da će svaki kreativni Kolašinac koji krene u partnerstvo sa Zavodom za zapošljavanje imati podršku lokalne uprave. On je izrazio očekivanja da će Kolašinci iskoristiti sredstva koje država bespovratno nudi. Inače, na evidenciji biroa rada u Kolašinu nalaze se 742 nezaposlena lica, a stopa nezapoelenosti je preko 24 odsto, što je više od državnog prosjeka. Od ukupnog broja nezaposlenih, 480 lica je dugoročno nezaposleno. Svaki peti nezaposleni je iz kategorije mladih. J.Š.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.