Folić – Vujošević: U ZZZCG godinama unazad prisutno političko zapošljavanje i nepotizam. Novi menadžment, od maja, nije zaposlio ni jedno lice u sistem Zavoda!

17/03/2022

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje i predsjednica Upravnog odbora institucije, Goran Folić i Hadži Vesna Vujošević optužili su nekadašnje direktore Zavoda bračni par Vukicu i Zorana Jelića kao i Sulja Mustafića za neodgovorno i nesavjesno rukovođenje, političko zapošljavanje i nepotizam.

-Bračni par Jelić se u periodu rukovođenja ovom institucijom svojski potrudio da opravda povjerenje rukovodstva svoje partije DPS-a, time što je zapošljavao članove i aktiviste DPS-a. Pored članova i aktivista partije Jelići su redovno i uredno zapošljavali i to nemalom broju članove svoje najuže porodice. Na ovaj način oni su dali najbolju definiciju za nepotizam što se može vidjeti iz sledećeg priloga:

•  Rođena sestra Zorana Jelića, radi kao samostalni referent za administrativno-tehničke poslove u podgoričkom birou.

• Sestra od strica Zorana Jelića, samostalni referent za administrativne poslove u birou rada Nikšić.

• Brat od strica Vukice Jelić, samostalni referent za evidenciju nezaposlenih lica i ostalih tražilaca zaposlenja, u Birou rada Danilovgrad koji pripada Područnoj jedinici Podgorica.

• Snaha od Vukicinog brata, samostalni referent za administrativno-tehničke poslove, u podgoričkom birou.

Osim najbliže rodbine bračnom paru Jelić nisu nepoznate ni kumovske veze pa se tako u centralnoj službi Zavoda zaposlila kćerka od Zoranovog kuma kao samostalni savjetnik a od Vukicine kume kćerka kao samostalni savjetnik za evidenciju i posredovanje pri zapošljavanju u Podgoričkom birou. Vukica Jelić je često naglašavala da je mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima potrebna stimulacija i motivacija za sezonsko zapošljavanje. Kako bi sa riječi prešla na djelo Vukica Jelić je u ljetnjem periodu za vrijeme godišnjih odmora na šalteru podgoričkog biroa rada zaposlila kćerku, kćerkinu najbolju drugaricu, brataničnu i sestrića. Pretpostavljam da je ovim činom uspjela u misiji stimulisanja i motivisanja crnogorske omladine – precizirala je Vujošević.

-Suljo Mustafić je u periodu od 2017. do maja 2021., dok je bio direktor Zavoda,  zaposlio 41 osobu u sistemu ove institucije. Zaposlenje ovih lica je sporno, iz razloga što su svi navedeni u tom momentu bili članovi ili simpatizeri DPS-a i Bošnjačke stranke, u kojoj je Mustafić visoki funkcioner. Pored ovakvog načina zapošljavanja, u mandatu Mustafića bio je prisutan i nepotizam. Naime, on je kao direktor Zavoda zaposlio svog vjenčanog kuma i bližnju rođaku. Svom kumu je zbog mjesta boravka, koje je van Podgorice, potpisao naknadu za odvojeni život u visini od 110 eura mjesečno, (period 01.03.2020-26.04.2021.). Naknada je sporna, jer smo u saznanju da gore pomenuto lice posjeduje stan u Podgorici pa samim tim on nije mogao dobiti naknadu za odvojeni život. Što se tiče zaposlenja rođake, dotična osoba je živjela u Rožajama sve vrijeme svog rada, gdje je bila na mjestu referenta u centrali ove institucije u Podgorici. Da ne bi bio zagonetno kako je Mustafićeva rođaka iz Rožaja obavljala svoje radne zadatke u centrali, pobrinuo se upravo Mustafić time što ju je uredno, lično on svakog jutra upisivao u evidenciju dolaska na posao. Nakon mog naimenovanja na poziciju v.d. direkora ZZZ CG i određenog vremena, za koje sam se uvjerio da dotična osoba ne dolazi na posao, istoj sam u skladu za zakonom uručio otkaz. Pomenuta osoba je uložila žalbu na moju odluku, na šta svakako ima pravo, ali ostaje nejasno na šta se konkretno žalila? Na sopstveni nedolazak na posao ili što je poput Mustafića nisam ja upisivao u evidenciju dolaska? Ovo je sasvim dovoljno materijala za podnošenje krivične prijave – zapitao se Folić napomenuvši da od maja mjeseca, kada je Zavod preuzeo novi menadžment, nije zaposleno ni jedno novo lice u sisteme ZZZCG.

-Nije sačinjen ni jedan ugovor o djelu i ni jedan ugovor o privremenim i povremenim poslovima, iako nam na to ukazuje u svom izvještaju DRI da moramo ojačati sve sektore novim ljudima a posebno se odnosi na Fond za profesionalnu rehabilitaciju gdje postoji nedostatak kadrova, gdje se sve radi i dalje ručno i da je potrebna digitalna transformacija kao jedan od prioriteta ZZZCG – ukazao je Folić.

Folić i Vujošević su, tom prilikom, saopštili da su svi tesktovi Zorana Jelića naručeni i plaćeni.

– Istina je da sam vjernik SPC-a u Crnoj Gori, a istina je i to da sam shodno svim zakonom zagarantovanim pravima bila učesnica Litija. U slučaju da sam time prekršila zakone Crne Gore, pozivam g-dina jelića da protiv mene lično i stotine hiljada učesnika litija podnese krivičnu prijavu. Što se tiče mojh odjevnih kombinacija istina je da posjedujem dukserice sa likom Diznijevih junaka, pa iako time kršim zakon, molim za prijavu. (a da pri tome povede računa da tim ne isprovocira amerikance jer su diznijevi junaci tipični predstavnici njihove populacije.)

Netačno je, da sam ikada u ZZZ prodavala kozmetiku kako za vrijeme radnog vremena tako i van njega. Da, pomagala sam našu crkvu time što sam prodavala unikatini crkveni nakit u ime crkve a sav novac od prodaje je išao za prilog i obnavljanje manastira. Molim prijavu i za ovu u očima Jelića nemoralnu aktivnost, pošto sam očito trebala da prodajem lične karte za prilog i obnovu DPS-a. Pored ovoga pozivam bračni par Jelić da podnesu prijave protiv sebe samih, iz razloga što su me okarakterisali kao neradnika iako mi u rješenju  o ocjeni državnih službenika i namještenika stoji najveća ocjena – ističe se, što se naravno može vidjeti u mom personalnom dosijeu koji otvoreno stavljam na uvid. Želim da dodam da sam oduvijek bila prepoznata kao osoba koja ima svoj stav i čvrsto stojim iza njega, što mi često nije ušlo u prilog jer sam često bila obilježena kao politički nepodobna osoba (kao dugogodišnji član NSD) pa samim tim sam isključivana iz mnogih referata i komisija.  

Nikada nisam pominjala, ali zbog spominjanja mog porodičnog stabla, želim da im lično kažem ko su moji roditelji.  Kćerka sam pokojnog profesora, doktora i naučnog savjetnika Nova Vujoševića, čovjeka koji je svoj cjelokupni život posvetio porodici, nauci i ovoj državi. Za svog života obogatio je Crnogorsku državu stručnom literaturom koja će služiti mnogim budućim generacijama. Dok su Jelići „pomagali“ aferama, formulama i zloupotrebama državnog položaja, Novo Vujošević je pisao knjige, studije, učio studente i bez obzira na razne ponude sačuvao obraz.

Da li se ljubav prema državi Crnoj Gori uzvraća time što se ulaže u istu ili se ljubav prema toj istoj državi iskazuje finansijskim malverzacijama, političkim zapošljavanjem, nepotizmom, kupovinom ličnih karata zarad političkih poena DPS-a. 

Mogla bih nabrajati još mnogo toga ali ne želim da mog oca ikada više svrstam u isti red rečenica sa bračnim parom Jelić. O meni govorite što vam je volja, pravo na mišljenje i govor imate, ali pokažite malo dostojanstva time što nećete pominjati one koji vam više nažalost ne mogu odgovoriti – poručila je predsjednica UO ZZZ CG Hadži Vesna Vujošević.

-Ja ću ohrabriti bivšeg direktora ZZZCG i sadašnjeg člana državne revizorske institucije Zorana Jelića, da protiv mene lično podnese krivičnu prijavu, pošto tvrdi da ne govorim istinu i obmanjujem crnogorsku javnost. Na samom kraju ostavljam javnost da donese sud, da li ovakve i njima slične osobe treba ponovo da budu donosioci odluka i na čelnim pozicijama u CG ili pak predmet istrage nadležnih državnih organa – zaključio je Folić.