Imamo diplome, nemamo kvalitet

18/11/2016

Dnevne novine, srijeda  16.11.2016. godine

Sve zemlje bivše Jugoslavije suočavaju se sa jazom između obrazovanja i potreba tržišta rada, kako u pogledu kadra koji dolazi iz srednje škole, tako i studenata. Poslodavci iskazuju nezadovoljstvo kadrovima iz obrazovanja i obrnuto. Dodatnu konfuziju stvorila je deceniju duga primjena Bolonjskog procesa u visokom obrazovanju, jer ona sama po sebi nije donijela očekivane rezultate.

To je poruka Regionalnog Bolonja foruma, održanog u Ulcinju, u organizaciji Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica.

  • PREDUSLOV CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

Po ocjeni rektora Sveučilišta u Rijeci Pera Lučina preduslov za opstanak i izlazak iz krize je sistem cjeloživotnog, fleksibilnog obrazovanja, zajedno sa Bolonjskim procesom i izgrađenim institucijama.

-Istina je da trusni Balkan ne umije najbolje da odgovori na izazove 21. vijeka. Sistem visokog obrazovanja je u ozbiljnoj krizi na prostoru bivše Jugoslavije. Neulaganje u nauku, skromno izdvajanje za visoko obrazovanje, usmjeravanje na evropske fondove, sve su to zajednički imenitelji problema u našem regionu. Prisutna su očekivanja da će neko drugi da da, jer mi za obrazovanje i nauku nemamo novac – kazala je dekan Visoke škole za turizam i menadžment Marijana Šećibović, na skupu sa temom “Politika i obrazovanje – suprotstavljene strane na Balkanu”.

  • ULAGANJE PUT DO IZLASKA IZ KRIZE

Direktorka Federalnog zavoda za zapošljavanje BiH Helena Lončar smatra da je obrazovanje put da se izađe iz krize. Ne možemo čekati, dodaje Lončar, da postanemo privredno jači da bismo počeli da ulažemo u obrazovanje, nego treba upravo suprotno.

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja Srbije Zoran Martinović ističe da je privredna struktura promijenjena, zbog čega je trebalo obrazovanje prilagoditi tehnološki naprednijoj privredi.

  • VELIKA OČEKIVANJA POSLODAVACA

“Nije moguće da neko završi fakultet, da se zaposli i da mu daju dvije – tri godine da se prilagodi. Poslodavac očekuje da zaposleni odmah ima kompetencije da se brzo uključi u proces rada” – naglašava Martinović.

Izvršni direktor Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec ukazuje na neminovnost velikog zaokreta u obrazovanju.

“Imamo diplome, nemamo kvalitet. Fale nam menadžeri, kuvari, recepcioneri. Ulcinj je nekada bio centar ne samo kapaciteta, nego i kadrova koji su zimi radili i po stranim turističkim centrima” – naglašava Zec.

skup-ulcinj
Sa regionalnog Bolonja foruma u Ulcinju

U Crnu Goru  radnici dolaze

Direktorica ZZZCG Vukica Jelić ističe da visokoobrazovani kadrovi ne odlaze iz Crne Gore, kod nas se dolazi.

“Crnogorsko tržište rada je otvoreno. Imamo radna mjesta interesantna za ljude iz, čak, 80 zemalja. Tokom posljednjih nekoliko godina izdavali smo godišnje između 15.000 i 20.000 radnih dozvola” – objašnjava Jelić.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.