Interesovanje pokazalo 1.700 nezaposlenih

24/08/2020

Dnevne novine, 24.08.2020. godine

Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Zavoda za zapošljavanje Crne Gore završen je 31. jula, a od 1.700 zainteresovanih za projekat grantova trodnevne radionice pohađalo je čak 900, kazala je za Dnevne novine pomoćnica direktora u ZZZCG i koordinatorka Programa grantova za samozapošljavanja mr Svetlana Krgović. Bespovratna sredstva koja se finansiraju iz EU fondova, podsjetila je ona, iznosila su od 3.000 do 7.500 eura, a pravo na prijavu su imala nazaposleni koji su bili na evidenciji Zavoda četiri mjeseca u kontinuitetu na dan objavljivanja poziva.

■ TRODNEVNE RADIONICE POHAĐALO 900 OSOBA

“Nakon toga, ulaze u sam proces apliciranja, koji se na samom startu sastojao od trodnevnih obaveznih radionica na kojima se dobijaju sve informacije vezano za ovaj poziv, o uslovima, pravilima, prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima itd. Jako smo zadovoljni odzivom, s obzirom da je od 1.700 lica koja su iskazala interesovanje za projekat grantova, njih 900 pohađalo trodnevne radionice, što je izuzetno dobar rezultat i u normalnim okolnostima, a kamoli u ovim vanrednim okolnostima kojih smo svi svjesni”, kazala je Krgović. Tokom ovih radionica prisutni, kako je objasnila, dobijaju pomoć za pisanje biznis plana, prezentuju ideju, razrađuju se detalji njihove biznis ideje. “Po završetku radionica dobijaju potvdu o učešću i nastavljaju sa aplikacijom i predaju dalju dokumentaciju”, istakla je Krgović. Osim uslova da se osoba nalazi četiri mjeseca na evidenciji Zavoda, prema njenim riječima, nije postavljen nijedan drugi eliminatorni uslov. “Malo veći prioritet, da tako kažem, smo dali licima koja su dugoročno nezaposlena, odnosno onima koji su preko godinu dana na evidenciji Zavoda, mladima do 35 godina, i ženama, koji će dobiti malo veći broj bodova prilikom ocjenjivanja u procesu evaluacije biznis planova, ukoliko im finansijski dio plana bude zadovoljavajući”, pojasnila je Krgović.

■ POLJOPRIVREDA PRIHVAĆENA KAO DJELATNOST

Novine u smislu prihvatanja projekta jesu da je, dodaje, poljoprivreda takođe prihvaćena kao djelatnost, što obično do sada nije bio slučaj kod sličnih grantova za samozapošljavanje, obzirom da postoje posebni fondovi za poljoprivrednike. “S tim što nije dozvoljena nabavka stoke, živine i slično, već mehanizacije i sve ostalo što je potrebno. Ukoliko aplikanti sami nađu interes, jer ovdje je jedini prihvatljiv oblik organizovanja “doo” ili “preduzetnik”. Može to naravno biti i privatna zdravstvena ustanova, “STR” “SZR”, ali to ne može da bude individalni poljoprivredni proizvođač ili poljoprivredno gazdinstvo, jer to nisu pravna lica”, pojansila je Krgović. Interesantna stavka je, ističe, i kupovina polovne opreme. “Može da se nabavi polovna oprema, ukoliko se radi o skupoj opremi, i ako prevazilazi predviđen iznos od 7,500 eura, korisnici mogu da nabave opremu. Ukoliko se radi o jednoj mašini koja je nova, i koja košta više od navedenog iznosa, može da se nabavi polovna. To je jedno izuzeće od sličnih projekata u regionu i šire”, kazala je Krgović istakavši da je zabranjeno finansiranje igara na sreću, proizvodnja duvana, pića itd. Nakon potpisivanja ugovora, maksimalno nakon 30 dana, kaže, korisnicima se prebacuje 80 odsto sredstava na račun novootvorene firme. “U slučaju kršenja dogovora i odredbi, korisnik se utužuje, i traži se od njega da vrati sva sredstva”, naglasila je Krgović.

■ TREĆI POZIV NA PROLJEĆE 2021.

Cilj projekta je, ističe, otvaranje oko 400 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća. “S obzirom na to da je u prvom pozivu sklopljeno 94 ugovora, u ovom drugom pozivu imamo prostora za oko još 220 aplikanata, i ostaju svi oni koji nisu ispunjavali uslov za ovaj drugi poziv, što će učiniti na trećem pozivu, koji će okvirno biti realizovan u martu-aprilu 2021. godine”, najavila je Krgović. Prostora ima, kaže, i za sve one koji nisu ispunjavali uslove za apliciranje ovog puta. “Nadam se da će se ohrabriti još više žena i da znaju da imaju na raspolaganju koordinatore iz naših biroa, raspoložive mentore iz UNDP-a, i operativni tim u Zavodu za sve potrebne savjete. Imaju nekoga na koga mogu da se oslone, da dobiju savjete, odgovore na pitanja, da neće biti prepušteni sami sebi već usmjereni koliko je moguće na put kojim treba dalje da idu”, poručila je Krgović. Organizacija UNDP, kako je najavila, pravi sajt na koji će svi oni moći da se umreže, da se udružuju, da plasiraju proizvode putem tog sajta, da se objavljuju uspješne priče. “Na njihovom sajtu će se naći svi njihovi podaci, kao sve potrebne informacije iz prvog i drugog poziva, ali i za treći poziv koji će biti objavljen naredne godine”, zaključila je Krgović.

PANDEMIJA COVID-19 UTICALA NA POVEĆANJE STOPE NEZAPOSLENOSTI

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori trenutno iznosi 18,26 odsto, pri čemu, kazala je Dnevnim novinama Krgović, najveći broj nezaposlenih čine žene. “Ako posmatramo uporedni period iz prošle godine, na evidenciji Zavoda je bilo oko 34.700 nezaposlenih lica, što je činilo stopu od 14.96 odsto. Vidljivo je da je pojava pandemije značajno uticala na povećanje stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 18.26 odsto”, kazala je Krgović. Ona je pozvala sve nezaposlene žene da se ne obeshrabruju, da se maksimalno informišu o projektima, potraže podršku i da krenu dalje. “Ako imaju neki hobi, ako imaju smisla za nešto, a nezaposlene su i nisu imale do sada finansijsku podršku da pokrenu biznis, ovo je prava prilika. Po prvi put jedan program nudi mogućnost finansijske i nefinansijske podrške. Mislim da je ovo prava prilika za pokretanje biznisa”, poručila je Krgović.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.