Kreirati nove programe prema potrebama poslodavaca

27/10/2019

Dnevne novine, 27.10.2019. godine

Kreiranje novih i prilagođavanje posebnih programa, prema identifikovanim potrebama poslodavaca, kao i veći finansijski podsticaji, doprinijeli bi boljem privrednom ambijentu za poslovanje domaćih poslodavaca i poboljšanju uslova rada za radnike, ocijenio je direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Suljo Mustafić na konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC) koja se održava u Sarajevu.

“Javne službe za zapošljavanje zato bi i u narednom periodu trebalo da se trude da olakšaju poslodavcima snalaženje na promjenljivom tržištu rada, da ih češće obilaze i da im pruže podršku u kreiranju i vođenju kadrovske politike”, kazao je Mustafić i dodao da će Zavod, za poslodavce koji imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika, i u narednom periodu finansijski učestvovati u troškovima obuke nezaposlenih za konkretna radna mjesta. Cilj Zavoda je da, kako je rekao, pomaže i podstiče zapošljavanje svih osoba, posebno onih iz kategorije teže zaposlenih.

Mustafić je podsjetio da je Zavod u prošloj godini realizovao brojne programe za nezaposlene, bez praktičnih znanja i vještina, koji ciljaju na punu zaposlenost i ublažavanje nesklada između ponude i tražnje.

Pomoćnica direktora za sektor isplate iz oblasti zapošljavanja Svetlana Krgović kazala je da su sva raspoloživa sredstva iz budžeta usmjerena za realizaciju ideja po Inoviranom programu za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori.

“Finansirani su krediti vrijedni 315.000 eura, čime je omogućeno otvaranje 63 nova radna mjesta”, precizirala je Krgović.

Ona je dodala da je interesovanje izuzetno, odnosno da su za kreditno otvaranje novih radnih mjesta i dalje zainteresovani nezaposleni svih obrazovnih profila i iz svih crnogoskih opština.

“Tim programom, kao i drugim programima samozapošljavanja Zavoda, doprinijeće se smanjenju stope nezaposlenosti”, tvrdi Krgović i podsjeća da je nedavno počeo i Program grantova za samozapošljavanje, koji će trajati do 2021. godine.

Zavod je objavio prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 3.000 do 7.500 eura, koja planira da dodijeli za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje.

“To je prilika za sva nezaposlene koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene da počnu svoj biznis”, smatra Krgović i očekuje da će Zavod uspjeti da podrži što više novih početnika u biznisu, posebno u opštinama na sjeveru, gdje je najveća stopa nezaposlenosti.

Originalni članak možete prezeti ovdje.