Na birou 340 visokoškolaca

19/09/2017

Pobjeda, 19.09.2017. godine

Na birou 340 visokoskolaca-s


ZZZCG i Investiciono razvojni fond juče su, u saradnji sa opštinom, predstavili projekat pod nazivom “Šansa za posao. Riječ je o novoj kreditnoj liniji za koju se, pod povoljnim uslovima, mogu prijaviti kako početnici, tako i ostvareni preduzetnici. Posebne povoljnosti odnose se na žene za koje je predviđena kamatna stopa od tri odsto.
Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, napomenuo je da će biti još sličnih prezentacija sa posebnom orijentacijom na sjever Crne Gore.

Sjever


-Planirali smo da obiđemo sve crnogorske opštine sa posebnim fokusom na sjever, gdje ćemo zainteresovanim korisnicima, nezaposlenim licima, ponuditi posebne kreditne linije, a najviše ćemo se fokusirati na visokoškolce, žene i mlade. Berane je za nas posebno važno jer prema podacima, 6.300 lica se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, od čega je oko 340 visokoškolaca, dominantno mladih. Posebna pažnja treba da bude posvećena njima kazao je Mustafić.
On je dodao da pored kreditne linije koju realizuju u saradnji sa IRF-om, ZZZCG ima i sopstvenu kreditnu liniju, sa ograničenim sredstvima, ali i povoljnim uslovima.
-Našim programima nudimo kredit od 5.000 do 15.000 eura, za ljude koji započinju biznis i upošljavaju bar još jedno lice. Nadamo se da ćemo kroz bolju saradnju sa opštinom zainteresovati više lica da se prijave za korišćenje tih linija i kredita i da ćemo kroz zajedničke aktivnosti donekle ublažiti problem nezaposlenosti u Beranama istakao je Mustafić.

Podrška


Predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda, Zoran Vukčević istakao je važnost nefinansijske podrške, koju taj fond pruža budućim korisnicima.
-Nefinansijska podrška važna je koliko i finansije. Kroz nju budući preduzetnici dobijaju savjete kako da započnu biznis, kako da osnuju preduzeće, naprave biznis plan, jer je to od krucijalnog značaja za mogućnost pravilnog upravljanja novcem koji dobiju objasnio je Vukčević.
Prema njegovim riječima, finansije u Crnoj Gori nijesu problem.
-Novca za projekte ima dovoljno, ali je neophodno obezbijediti preduslove da biznis bude održiv. Svi koji imaju biznis ideju koju su razradili na zdravim osnovama, imaju šansu da dobiju sredstva i realizuju je. Za ovu godinu planirali smo 33 kreditne linije sa plasmanom od najmanje 120.000.000 eura koje ćemo sigurno realizovati, a biće i sredstava za ostale projekte koji budu pripremljeni na pravi način rekao je Vukčević.

Šćekić: Smanjiti stopu nezaposlenosti

Predsjednik opštine, Dragoslav Šćekić očekuje da se kroz projekat ,,Šansa za posao smanji visoka stopa nezaposlenosti.
-U Beranama je stopa nezaposlenosti ogromna, čak 58 odsto, i moram da kažem da sam kao predsjednik opštine time veoma razočaran. Definitivno, svi zajedno moramo da učinimo nešto konkretno na tom polju, kako bi se otvorila nova radna mjesta. Na tom putu najviše odgovornosti za stvaranje novog poslovnog ambijenta ima država koja kreira politiku zapošljavanja, ali i subjekti kao što su ZZZCG, IRF, kao i lokalne samouprave kazao je Šćekić. On je izrazio je nadu da će nakon jučerašnje prezentacije biti dosta novih ideja čija će realizacija moći da se ostvari kroz ponuđene grantove.
-Službe opštine biće na usluzi svakom građaninu kojem je potrebna dodatna informacija ili pomoć oko pripremanja biznis plana, kako bi na taj način olakšali proceduru i na pravi način uputili zainteresovane korisnike prema ZZZCG i IRF-u rekao je Šćekić.


Članak možete preuzeti ovdje.