Nezaposlenost izazov za Zapadni Balkan

19/04/2016

(Pobjeda, društvo 19. april 2016.)

PODGORICA Visoka nezaposlenost i nisko učešće na tržištu rada ključni su izazovi zemalja Zapadnog Balkana, poručio je programski menadžer za konkurentnost, mala i srednja preduzeća i interna tržišta u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Mark Rili.

On je tokom TAIEX radionice, koju su juče organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i predstavnici Evropske komisije, kazao da je važno nastaviti strukturne i institucionalne reforme, kao i uspostaviti politike i aktivnosti koje stimulišu rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Kako se navodi u saopštenju, radionica je organizovana u okviru Evropskog programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) za koji je opredijeljeno 920 miliona eura.

Crna Gora kao država kandidat za članstvo u EU stekla je pravo učešća u ovom programu 10. februara prošle godine. Program pruža finansijsku podršku ciljevima EU u smislu promovisanja visokog kvaliteta i održivog zapošljavanja, garantujući adekvatnu i pristojnu socijalnu zaštitu, borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva i poboljšanje uslova rada navodi se u saopštenju.

Dio programa koji se odnosi na zapošljavanje i socijalne politike, u kojem će učestvovati i Crna Gora, imaće finansijsku podršku u iznosu od 550 miliona eura.

Kroz ovu komponentu će se pružiti i dodatna finansijska podrška u iznosu od 100.000 eura za ključna područja kao što su zapošljavanje ili uključivanje mladih.

Za komponentu koja se odnosi na mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo opredijeljeno je 200 miliona eura.

Tekst u originalu možete preuzeti ovdje.