Obuka za prvo zanimanje

07/09/2017

Dnevne novine, 07.09.2017. godine

Pripadnici RE populacije, kroz IPA projekat, obučavaju se za zanimanja baštovan, sobarica, frizer, pomoćni kuvar i rukovaoc građevinskim mašinama. Obuke se održavaju za 57 polaznika u četiri opštine: Podgorici, Tivtu, Beranama i Bijelom Polju.

ipa projekti-obuka za prvo zanimanje

“U Podgorici imamo 28 kandidata na obuci, u Tivtu 14, u Bijelom Polju devet i u Beranama šest. Što se tiče podjele kandidata po polu, imamo zastupljeno 51% muškaraca i 49% žena, objašnjava tim lider projekta Katarina Komatina.

Nakon obuke, uspješni kandidati dobiće sertifikate. Kako kaže Komatina, neki poslodavci, kroz istraživanje Zavoda za zapošljavanje, već su iskazali potrebu za zapošljavanjem pripadnika RE koji uspješno prođu obuke. Vrstu obuke nijesu precizirali u Zavodu, nego su sami polaznici birali prvo zanimanje za koje smatraju da će im brže i lakše obezbijediti posao.

Projektom je predviđeno zapošljavanje 10% kandidata koji prođu obuku, što se već sada nazire, iako projekat traje do februara naredne godine.

“Ovih dana planiran je i okrugli sto gdje bi se poslodavcima predstavio projekat i benefiti zapošljavanja ovog kadra. Tu će im se predstaviti analiza podataka dobijenih istraživanjem na projektu, sam projekat, istče Komatina.

“Korak bliže ka tržištu rada jedan je od devet projekata koji su dobili šansu da se realizuju bespovratnim sredstvima iz evropskih fondova. Sprovodi ga Zavod za zapošljavanje u partnerstvu sa Centrom za zapošljavanje i obrazovanje odraslih “ZOPT iz Podgorice.

Projekat, vrijednosti 85.000 eura, Zavod je dobio u okviru Operativnog programa “Razvoj ljudskih resursa 20122013”, po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava “Implementacija treninga i projekata za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pripadnika RE populacije”.

Glavni cilj projekta je jačanje socijalne inkluzije i zapošljivosti Roma i Egipćana kroz uspostavljanje uslova za sticanje kvalifikacije za prvo zanimanje.

Po riječima Komatine, specifični ciljevi projekta odnose se na unapređivanje vještina Roma i Egipćana kroz obuke za prvo zanimanje, na osnovu posebno dizajniranih standarda zanimanja i programa obuke i podsticanje pristupa tržištu rada i zapošljavanja Roma i Egipćana, u skladu sa potrebama poslodavaca.

Članak možete preuzeti ovdje.