Osobe sa invaliditetom od sada lakše do zubara

10/02/2016

(Dnevne novine, društvo, 10. februar 2016.)

Zavod za zapošljavanje Crne Gore donirao je juče Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra Crne Gore pokretnu stolicu, vrijednu oko 24.000 eura, koja će olakšati pružanje stomatoloških usluga osobama sa invaliditetom.

Mobilna dentalna jedinica omogućiće, objasnio je direktor KCCG dr Ranko Lazović, da se bolesti usta i zuba kod osoba sa invaliditetom mogu liječiti u stomatološkoj poliklinici, ukoliko je to moguće u lokalnoj anesteziji, a ukoliko nije, onda će se za djecu to raditi u Institutu za bolesti djece, a za odrasle u operacionoj sali KCCG u opštoj anesteziji.

“Stolica se montira, odnosno nastavci, da se opšta anestezija i odradi potrebna zdravstvena procedura”, pojasnio je Lazović i naglasio da će omogućavanjem dobijanja usluga te vrste unutar Crne Gore osobe sa invaliditetom biti u ravnopravnom položaju sa osobama koje nemaju invaliditet.

Ministarstvo zdravlja zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, a uz podršku KCCG-a, kako je najavio, planira da se takva jedinica u budućnosti formira i na sjeveru Crne Gore. Osobama sa invaliditetom, kako je kazao Milenko Vojičić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, ova donacija znači puno.

“Ovo je jedan od velikih problema za osobe sa invaliditetom. Postoji nedostatak odgovarajućih ordinacija u koje osobe sa invaliditetom imaju pristup uslugama koje su im zakonom i propisima obezbijeđene”, kazao je Vojičić i dodao da je do sada u Nikšiću, odakle je, uglavnom samo vadio zube i to u hodniku, jer kolicima nije mogao da uđe u ambulantu. Pokretna stolica olakšaće rad i stomatolozima, jer će sada, kako je kazao direktor Stomatološke klinike dr Dženad Ganjola, imati komfornije uslove za rad. Prema riječima ministra zdravlja dr Budimira Šegrta, i ranije je bilo pokušaja da se to pitanje riješi, ali na tenderima nije bilo adekvatnih ponuda.

Sadašnjim stanjem stomatologije u zdravstvenom sistemu, kako je istakao, ne može biti zadovoljan.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević poručila je da će Vlada raditi na poboljšanju uslova osoba sa invaliditetom.

“Potrebno je da otklanjamo prepreke poput ove i sve na koje nailaze ranjive grupe. Rad na bržem otklanjanju prepreka obaveza je Ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade u cjelini kako bi članovi tih ranjivih grupa bili aktivni učesnici društva”, naglasila je Kovačević. J.V.Đ.

Tekst u originalu možete preuzeti ovdje