Podrška preduzetništvu i novim malim biznisima

01/04/2021

Pobjeda, 01. april 2021.

Zavod za zapošljavanje Cme Gore u saradnji sa Kancelarijom UNDP pokrenuo je novi vebsajt dostupan na linku www.zatvojbiznis. me, kao podršku preduzetništvu i malim biznisima. Na sajtu se nalaze i uspješne priče biznisa koji su podržani kroz program, koji su već dobili bespovratna sredstva iz fondova EU u iznosu od 3.000 do 7.500 eura

PODGORICA Vebsajt www.zatvojbiznis.me nastao je kroz partnerstvo Zavoda za zapošljavanje i Kancelarije UNDP u Crnoj Gori koje za cilj ima podršku preduzetništvu i malim biznisima u našoj državi.

Zavod za zapošljavanje realizuje 3,5 miliona eura vrijedan projekat “Program grantova za samozapošljavanje, koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

“Program grantova za samozapošljavanje” Zavod sprovodi u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i predstavlja dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Ovaj Program i sve pojedinačne aktivnosti u njegovim okvirima su državni projekat i rezultat dobre saradnje, posvećenosti i zajedničkog rada naše administracije i Vlade sa EK i DEU.

PODRŠKA KROZ MENTORSTVO

Biznisima koje je podržao Zavod za zapošljavanje, UNDP pruža mentorsku podršku u okviru projekta “Inkluzivna tržišta rada na Zapadnom Balkanu”, koji finansira Austrijska razvojna agencija. U okviru tog projekta je podržana i izrada veb sajta www.zatvojbiznis.me koji je crnogorskoj javnosti dostupan od 25. marta ove godine.

-U okviru ove mentorske šeme, mentori i mentorke pružaju podršku u oblastima finansija, pravne regulative, marketinga, digitalizacije, kako bi podržani biznisi bili što uspješniji i održiviji, a plasman proizvoda bolji, uprkos pandemiji kovid-19 i krizi koju je izazvala kazala je programska menadžerka u kancelariji UNDP Jelena Miljanić.

Kako je dodala, preduzetnici su više nego zadovoljni ovakvom vrstom pomoći.

-Mnogima od njih je bilo značajno što u svakom trenutku mogu da se obrate mentorima, koji su pokazali posvećenost i uložili ogroman trud ne samo da pruže potrebne savjete i informacije, već i da motivišu i ohrabre preduzetnike i preduzetnice za dalji razvoj biznisa. Posebno nas raduje što smo omogućili korisnicima grantova da, kako su nam rekli, održe svoje biznise i time obezbijede egzistenciju sebi i svojim porodicama napomenula je Miljanić.

SVE O GRANTOVIMA NA JEDNOM MJESTU

Novi vebsajt je upravo i nastao kako bi na jednom mjestu bile dostupne korisne informacije o biznisima podržanim kroz grant šemu, kako bi se promovisale uspješne priče podržanih biznisa i njihove usluge i proizvodi.Vjerujemo da će njihove video i foto priče za sve one koji imaju ideje o sopstvenom biznisu biti inspiracija i motivacija da se osmjele i otisnu u preduzetničke vode, bilo kroz naredni poziv Zavoda ili na druge načine. Na sajtu su dostupni i kontakt podaci i iskustva ovih korisnika, koji su Program grantova za samozapošljavanje prepoznali kao šansu koju ne treba propustiti i iskoristili priliku da svoje biznis ideje sprovedu u djelo. Osim toga, vebsajt nudi korisne informacije o različitim programima podrške preduzetništvu, kao i savjete stručnjaka u oblastima marketinga, finansija, pravne regulative, strateškog planiranja u biznisu, namijenjene svima koji koji vode ili žele da započnu biznis precizirala je Miljanić.

OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO

Zavod za zapošljavanje Crne Gore do sada je realizovao dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava po Programu grantova za samozapošljavanje zahvaljujući kojima je u Crnoj Gori sa radom počelo preko 300 novih preduzeća, odnosno preduzetnika. Rezultat prvog javnog poziva su 93 novootvorena preduzeća dok ih je nakon drugog poziva otvoreno 216. Biznisi su uglavnom iz oblasti ličnih i zanatskih usluga, trgovine, poslovnih, finansijskih i tehničkih usluga, turizma, poljoprivrede i sl.

-Budući da se, u ovom teškom periodu za cijeli svijet, rijetkima pruža slična šansa, nezaposlena lica a sada i preduzetnici su zadovoljni, a mi u Zavodu jako ponosni na ovaj projekat. Od 93 korisnika iz prvog Javnog poziva 91 preduzetnik i dalje radi i opstaje na tržištu, dakle više od godinu dana nakon potpisivanja ugovora, uprkos situaciji koja je svima poznata u vezi sa pandemijom kovid-19 saopštila je pomoćnica direktora u Zavodu za zapošljavanje, i koordinatorka Programa grantova za samozapošljavanja mr Svetlana Krgović i podsjetila da su korisnici iz drugog Javnog poziva potpisali ugovore krajem prošle godine što znači da su tek počeli sa realizacijom svojih biznis ideja, te očekujemo da budu ništa manje uspješni nego korisnici iz prvog javnog pozva.

USKORO TREĆI POZIV

Treći javni poziv biće objavljen polovinom aprila. Bespovratna sredstva se finansiraju iz EU fondova, i iznose od 3.000 do 7.500 eura.

-Pravo da se prijavi imaće svako nezaposleno lice koje je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, najmanje četiri mjeseca u kontinuitetu, na dan objave poziva, što je eliminatorni uslov. Nakon toga, ulaze u sam proces apliciranja, koji se na samom startu sastoji od trodnevnih obaveznih radionica. Na radionicama će dobiti sve informacije vezane za Javni poziv i Projekat grantova za samozapošljavanje, kao i uputstva i smjernice za pisanje biznis plana i priliku da prezentuju isti precizirala je Krgović.

Cilj projekta je otvaranje oko 400 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća.

-Obzirom da su u prvom pozivu sklopljena 93 ugovora, u drugom pozivu još 216 aplikanata, ostaje prostora za sve one koji nijesu pokušali do sada da se otisnu u preduzetničke vode, iskoriste ovu priliku i apliciraju za treći poziv. Izuzetno smo zadovoljni učešćem žena u ovom programu, čak 63 odsto u okviru drugog javnog poziva, a nadam se da će se ovaj trend i nastaviti. Zainteresovana nezaposlena lica treba da znaju da imaju na raspolaganju koordinatore iz naših biroa, raspoložive mentore iz UNDP, i operativni tim u Zavodu za sve potrebne savjete. Dakle, imaju nekoga na koga mogu da se oslone, i neće biti prepušteni sami sebi već usmjereni koliko je moguće na put kojim treba dalje da idu istakla je Krgović, uvjerena da će u bliskoj budućnosti doći do širenja preduzeća te da će novi preduzetnici uposliti i članove porodice, ili nezaposlena lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.


-Moja poruka svima je da se ne obeshrabruju, da se maksimalno informišu o projektima i mogućnostima koje se nude, potraže podršku i realizuju svoje biznis ideje. Ako imate neki hobi, ako imate smisla za nešto, a nezaposleni ste i niste do sada imali finansijsku podršku ovo je prava prilika. Po prvi put jedan program nudi mogućnost finansijske i nefinansijske podrške i mislim da je ovo prava prilika za pokretanje biznisa zaključila je Krgović.

N. K.

Što obuhvata pravilno razrađen i analiziran biznis plan?

Biznis plan je ključan dokument za dobijanje sredstava. On je rađen po vrlo jednostavnom modelu Kanvas modelu. Pomenuti model je sličan upitniku kroz koji popunjavanjem dajete odgovore na pitanja, čime dolazite do sistematizacije vaše biznis ideje. Dakle, dajete odgovor na sljedeća pitanja: kako ste došli na određenu biznis ideju, ko su vaši potencijalni kupci, ko su dobavljači od kojih ćete nabaviti opremu, da li imate sopstveni udio vezano za projekat, analizira se tržište, gdje i kako će se plasirati proizvod ili usluga, konkurencija itd. Zatim popunjavate finansijski dio, gdje prikazujete sopstveno učešće osnovnih i obrtnih sredstava, ukoliko ih imate, kao i osnovna i obrtna sredstva koja planirate nabaviti iz sredstava granta. Nakon toga popunjava se tabela planiranih prihoda i rashoda za period od jedne godine, što daje mogućnost uvida u održivost biznisa. Posljednja tabela u biznis planu sadrži spisak prihvatljivih troškova sa aspekta projekta i ona se kao takva prenosi u ugovor i predstavlja projekciju troškova koji se finansiraju sredstvima granta.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.