Potrebna nova radna mjesta

19/09/2017

Vijesti, 19.09.2017. godine

Potreban nova rmjesta-s

U Beranama stopa nezaposlenosti čak 58 odsto, sopstveni biznis je može smanjiti

Pokretanje sopstvenog biznisa moglo bi smanjiti visoku stopu nezaposlenosti u Beranama, ocijenio je predsjednik Opštine Derane Dragoslav Šćekić.

,,U Beranama je stopa nezaposlenosti ogromna, čak 58 odsto i time sam kao predsjednik Opštine veoma razočaran. Definitivno svi zajedno moramo učiniti nešto konkretno na tom polju kako bi se otvorila nova radna mjesta, rekao je Šćekić na predstavljanju projekta pod nazivom “Šansa za posao”.

Projekat su, u saradnji sa Opštinom Berane, predstavili Zavod za zapošljavanje i Investiciono-razvojni fond.

Radi se o novoj kreditnoj liniji za koju se mogu prijaviti početnici i već ostvareni preduzetnici. Minimalni iznos kredita je pet, a maksimalni 15 hiljada eura, a posebne povoljnosti odnose se na žene za koje je predviđena kamatna stopa od tri odsto.

Direktor Zavoda za Zapošljavanje Suljo Mustafić, najavio je da će u narednom periodu biti još sličnih edukativnih prezentacija.

“Planirali smo da obiđemo sve crnogorske opštine sa posebnim fokusom na sjever, gdje ćemo našim zainteresovanim korisnicima, nezaposlenim licima, ponuditi posebne kreditne linije, a u fokusiraćemo se najviše na visokoškolce, žene i mlade. Berane je za nas posebno važno jer prema podacima 6.300 lica se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, od čega je oko 340 visokoškolaca, dominantno mladih ljudi, i posebna pažnja treba da bude posvećena njima”, kazao je Mustafić.

On je dodao da pored kreditne linije koju realizuju u saradnji sa IRF-om, ZZZ ima i sopstvenu kreditnu liniju, sa ograničenim sredstvima, ali i povoljnim uslovima.

Predsjednik odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, istakao je važnost nefinansijske podrške, koju ovaj fond pruža budućim korisnicima.

“Cilj nam je da promovišemo neke nove instrumente kada je u pitanju podrška preduzetništvu. To se, prije svega, odnosi na nefinansijsku podršku koju je važno obezbijediti koliko i finansije, kazao je Vukčević. T. S.

Članak možete preuzeti ovdje.