Predato 135 zahtjeva

19/12/2019

Dnevne novine, 19.12.2019. godine

Zavod za zapošljavanje, istakao je sa posebnim zadovoljstvom Mustafić, nedavno počeo realizaciju Programa grantova za samozapošljavanje.

“Prvi direktni grant iz Evropske unije, vrijedan 3,5 miliona eura, biće podijeljen kroz tri jednogodišnja ciklusa. Prethodna dva mjeseca projektni tim je promovisao duh preduzetničke kulture. Stimulišući nezaposlene, širom države, da razmišljaju na preduzetnički način pokušali su da ih ohrabre da prepoznaju mogućnost za svoje radno angažovanje”, kazao je Mustafić.

Interesovanje u prvom javnom pozivu, koji je trajao od 14. oktobra do 27. novembra, prema riječima pomoćnice direktora ZZZ u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja i koordinatorke Programa Svetlane Krgović iskazalo je oko 600 nezaposlenih lica.

“Od tog broja 225 lica je pohađalo Informaciono-motivacione radionice u trajanju od tri dana, koje su bile organizovane u svim područnim jedinicama Zavoda, dok je zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava predalo njih 135”, precizirala je Krgović.

Najviše zahtjeva 64, odnosno 47 odsto bilo je iz sjevernog regiona, nešto manje 55 zahtjeva, odnosno 41 odsto iz centralnog i, najmanje, 12 odsto iz južnog regiona.

“Posmatrano sa aspekta djelatnosti najviše zahtjeva je bilo iz oblasti zanatstva i ličnih usluga, zatim slijedi trgovina, poljoprivreda, ugostiteljstvo itd. Sto se tiče stručne spreme podnosioca prijedloga projekata, najveći broj projekata ili 62 odsto su predata od strane lica sa srednjom stručnom spremom, a 22,8 odsto od strane lica sa višom i visokom stručnom spremom”, kazala je Krgović.

Sljedeći poziv, kako je najavila, biće objavljen početkom aprila, a treći krajem 2020. godine.

“Koristim priliku da pozovem sva nezaposlena lica koja se nisu prijavila na prvi poziv da se informišu kod savjetnika i koordinatora za zapošljavanje i prijave za ovaj vid podrške”, rekla je Krgović.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.