Predato oko hiljadu zahtjeva

03/06/2021

Pobjeda, 3 jun 2021. godine

PODGORICA-Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je 16. aprila ove godine treći Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje nezaposlenim licima sa evidencije, vrijedan 1,8 miliona eura.

Za program, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, vlada veliko interesovanje kod nezaposlenih, posebno na sjeveru države.

U svim područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje širom države, održavane su informaciono-motivacione radionice za nezaposlena lica, u organizaciji Zavoda za zapošljavanje. Interesovanje kod savjetnika, za bavljenje biznisom kroz dodjelu bespovratnih sredstava, iskazalo je 2.400 lica iz Crne Gore. Zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava predalo je njih oko 1.000 što je mnogo više nego u prva dva poziva precizirali su iz Zavoda i pojasnili daje najveće interesovanje bilo iz oblasti malih zanata, trgovine, turizma, poljoprivrede, konsalting usluge ali i IT usluga… Najbrojnije informaciono-motivacione radionice su održane u područnim jedinicama Podgorica, Nikšić, Berane i Bijelo Polje a za bavljenje biznisom veliko interesovanje su pokazali i nezaposleni izostalih opština u državi.

Na trodnevnim radionicama nezaposlena lica dobila su sve praktične informacije i savjete za počinjanje sopstvenog biznisa. Tom prilikom nezaposleni su detaljno informisani o uslovima za predaju projektnog prijedloga, pisanju biznis plana, smjernicama za uspješan start biznisa, troškovima poslovanja, pravima i obavezama, problemima i izazovima te o tome kako registrovati djelatnost.

Na radionicama su nezaposleni, takode, imali mogućnost da prezentuju svoju biznis ideju i razmijene iskustva i ideje sa drugim učesnicima. Nakon tri sedmice održavanja radionica podaci pokazuju daje najviše ideja iz oblasti ugostiteljskih usluga i malih zanata što je, sa aspekta Zavoda, u potpunosti prihvatljivo.

Svaki kandidat koji je prošao informaciono motivacionu radionicu do 31. maja je imao šansu da preda prijedlog projekta, lično koordinatoru Programa za zapošljavanje. Taj prijedlog dalje ide na regionalni panel na procjenu i reviziju a potom nacentralnu komisiju. Nakon odluke centralne komisije dobija se pismeno obavještenje da li je projekat prošao ili ne saopštili su iz ZZZ.

Ona je istakla da sredstva jesu bespovratna, ali samo u slučaju ako ih kandidat namjenski iskoristi. U suprotnom slijede sankcije i tada se vraćaju sredstva.

-Svako lice kad potpiše ugovor o grantu o bespovratnom finansiranju biznisa, potpisuje i ličnu mjenicu kojom garantuje za ta sredstva koja dobije kazali iz ZZZ.

Podsjetimo, bespovratna sredstva koja se fmansiraju iz EU fondova, iznose od tri do 7,5 hiljada eura, a pravo na prijavu imali su nazaposleni koji su bili na evidenciji Zavoda četiri mjeseca u kontinuitetu na dan objavljivanja poziva odnosno 16. aprila 2021. godine.

Treći javni poziv za dodjelu besprovratnih sredstava za samozapošljavanje objavljuje se u okviru projekta “Program grantova za samozapošljavanje, vrijednog 3,5 miliona eura, koji je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES) a koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA II). Ugovaračka institucija Projekta je Direktoratza ugovaranje i finansiranje EU pomoći, kofinansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore a Zavod je odgovoran za njegovu implementaciju u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.