Prijavljivanje diplomaca od 19. oktobra

15/10/2020

Pobjeda, 15.10.2020. godine

Od januara kreće deveta generacija vladinog programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca

PODGORICA Vladin Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kroz koji je ove godine bilo uključeno više 3.000 lica bez radnog iskustva u nivou obrazovanja, Zavod je realizovao osmu godinu zaredom i on je trajao do danas, 15. oktobra.

Od januara kreće nova, deveta generacija. To će biti još jedna, nova šansa, visokoškolcima sa evidencije nezaposlenih, a koji su bez radnog iskustva za pripravnički staž.

Rok za prijavljivanje poslodavaca za devetu generaciju Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem završava se danas, 15. oktobra u 15 sati.

Prijavljivanje devete generacije visokoškolaca sa evidencije nezaposlenih, a koji su bez radnog iskustva, za učešće u Programu počinje u ponedjeljak, 19. oktobra. Poslodavca mogu birati do 19. novembra. Podsjetimo, pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje visokoškolaca traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja navode u saopštenju.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike. Prethodnih osam ciklusa na osposobljavanju je bilo godišnje u prosjeku oko 3.000 diplomaca. Program se pokazao kao vrlo uspješan. Prema analizama Ministarstva prosvjete i Poreske uprave, a koje se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, više od 50 odsto korisnika Programa je nastavilo radni angažman.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.