Sezonsko zapošljavanje

Jedna od mjera aktivne politike zapošljavanja, koje Zavod sprovodi u kontinuitetu, je posredovanje pri sezonskom zapošljavanju. Iako tradicionalno usmjeren ka ugostiteljstvu i turizmu, kao najatraktivnijoj djelatnosti sezonskog karaktera, ovaj program podrazumijeva i naše posredovanje za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi, trgovini, građevinarstvu, saobraćaju i sl.

Uvaženi poslodavci,

Ako su Vam potrebni radnici na sezonskim poslovima: kuvari, konobari, serviri, poslastičari, kelneri, turistički tehničari, sobarice, pomoćni radnici u kuhinji, recepcioneri, vrtlari i drugi, pozivamo Vas da nam se s povjerenjem obratite.

Prilikom odabira potrebne radne snage, naši će Vam saradnici brzo, profesionalno i efikasno u tome pomoći, jer smo za Vas pripremili sve neophodne podatke o njima: o njihovom obrazovanju, obuci, znanju stranih jezika, opštoj informisanosti i motivisanosti za posao.

Mi smo ih, dakle, već ranije pripremili za rad u sezoni. Značajan broj njih je prošao obuku kod renomiranih poslodavaca, koji su najbolja preporuka da im budu povjereni poslovi za koje su obučeni.

U svim područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje Crne Gore organizovani su sektori za rad sa poslodavcima, koji su u funkciji svakodnevnog pružanja informacija i kvalitenog servisa poslodavcima.

  • besplatno oglašavanje slobodnih radnih mjesta,
  • profesionalni odabir lica shodno Vašim potrebama,
  • učešće u finansiranju pripreme za sezonsko zapošljavanje,
  • poreske olakšice za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica,
  • subvencije za zapošljavanje mladih do 25 godina starosti itd.

Pored pripremljenih i motivisanih nezaposlenih lica sa evidencija, širom Crne Gore, na raspolaganju su Vam i mladi, đaci i studenti.

Zavod za zapošljavanje već duži niz godina animira mlade ljude i regrutuje ih sa ciljem da nadomjesti nedostatak neophodne radne snage, kada su u pitanju pomoćni poslovi. Sigurni smo da naši mladi ljudi mogu ponuditi kvalitet u obavljanju ovih poslova i da se Crna Gora može osloniti na njih i po pitanju sezonskog zapošljavanja.

Zahvaljujući našoj dosadašnjoj saradnji, postali smo dobri partneri. Zato smo sigurni da ćemo nastaviti da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo i doprinositi da svaka sezona bude sve bolja i bolja.

U kontaktu sa vašim savjetodavcem napravljen je plan vašeg zapošljavanja, gdje ste izrazili želju i spremnost da ove godine radite sezonski. Podržavamo vašu odluku i želimo Vam pomoći, kako bi Vaše zapošljavanje bilo uspješno i kako bismo zajedničkim zalaganjem svi dali svoj puni doprinos u njegovoj konačnoj realizaciji.
* Ako je ovo Vaš prvi sezonski posao, ili smatrate da nijeste dovoljno obučeni za poslove koji se nude u sezoni, raspitajte se u našim područnim službama o mogućnostima uključenja u različite programe pripreme za sezonsko zapošljavanje.

* Ukoliko, pak, smatrate da imate dovoljno iskustva i da svojim znanjem možete zadovoljiti zahtjeve poslodavaca, onda ne oklijevajte. Pratite objavljene konkurse o slobodnim radnim mjestima, prijavite se i konkurišite na ono radno mjesto koje Vam odgovara.

Zavod za zapošljavanje, shodno zahtjevima i potrebama poslodavca, sprovodi postupak izbora i pripreme radnika, pri čemu je veoma važno da budete otvoreni u razgovoru sa svojim savjetodavcem, kako bi vas savjetodavac bolje upoznao i povezao sa odgovarajućim poslodavcem.

Zavod nastoji da unaprijed raspolaže sa što detaljnijim i jasnijim opisom radnog mjesta na koje upućuje sezonskog radnika. Na taj način Zavod za zapošljavanje nastoji da posreduje u zapošljavanju za što veći broj zainteresovanih sezonskih radnika, ali i da od poslodavaca izdejstvuje što povoljnije uslove za veše zapošljavanje: bolje plate, povezivanje radnog staža, uslove smještaja i ishrane, plaćene troškove prevoza, topli obrok i dr.

Prijavili ste se za sezonski posao i čekate poziv

Na vrijeme pripremite sve što Vam treba za put:

  • radnu knjižicu,
  • ličnu kartu,
  • sanitarnu knjižicu (ako je potrebna),
  • zaštitnu odjeću i obuću (ako je potrebna),
  • lične stvari (odjeću, obuću, pribor za ličnu higijenu idr.)

Obnovite znanje stranog jezika (ako je potrebno). Kontaktirajte i druge osobe koje čekaju isti posao i dogovorite se za zajedničko putovanje, koje je svakako ugodnije. U tom kontaktu pomoći će Vam i naši savjetodavci.

Prvi put radite sezonski

Potrudite se da prikupite što više značajnih informacija o poslodavcu kod kojeg se želite zaposliti. Izvori informacija će, osim naše službe, biti i prijatelji i poznanici koji imaju različita iskustva. Ponekad njihova mišljenja mogu biti subjektivna, a njihov negativan stav Vam može dati krivu sliku o poslodavcu i o poslu koji vas očekuje, ali dobro razmislite, pa donesite odluku.

Prihvatanje posla

Ako imate trenutne probleme koji bi Vas mogli spriječiti da se odmah odazovete našem pozivu ili u skoro vrijeme predviđate da bi do njih moglo doći, odmah to otvoreno recite svom savjetodavcu. U protivnom, doći će do teškoća u našem posredovanju, a vjerujemo da to ne želite.