Sezonskom poslu se nada 2.700 Barana

20/05/2021

Pobjeda, 20. maj 2021. godine

Projektovani broj sistematizovanih radnih mjesta je 1.400 sezonaca, što je dodatni pritisak na naše službenike. Kvalitet i obim posla vjerovatno neće biti na nivou iz 2018. i 2019. godine, kada je zapošljavanje bilo na vrhuncu u posljednjih deset godina, kaže Rolović

BAR Zavod za zapošljavanje Crne Gore je intenzivirao pripreme za sezonsko zapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih. Šef Biroa rada Bar Željko Rolović podsjeća da odnedavno Zavod za zapošljavanje više ne fimkcioniše pod okriljem Ministarstva rada i socijalnog staranja, već pripada Ministarstvu finansija, pa još nijesu sigurni koliko sredstava će im biti raspoređeno za potrebe priprema i obuka nezaposlenih.

POTRAŽNJA

-Ipak, to nam ni u kom slučaju ne predstavlja barijeru da sa nezaposlenim licima uradimo pripreme koje su karakterisale i prethodne sezone. S druge strane, cio proces se dešava u dosta otežanim uslovima jer smo navikli da već od aprila “baratamo” sa oko 1.500 lica sa evidencije. U ovom trenutku imamo 2.700 lica. Napominjem pritom daje projektovani broj sistematizovanih radnih mjesta za 1.400 sezonaca, što je dodatni pritisak na naše službenike. Kvalitet i obim posla zbog toga vjerovatno neće biti na nivou iz 2018. i 2019. godine kada je zapošljavanje bilo na vrhuncu u posljednjih deset godina prognozira Rolović.

I ove godine očekuju da će se najviše oglašavati potreba za radnim mjestima iz oblasti ugostiteljstva, turizma, trgovine, dok su van sezone uvijek najviše angažovani radnici u građevinarstvu. Posljednjih godina oživjelo je i zapošljavanje u poljoprivredi. Naš sagovornik poručuje da, s obzirom da u ZZZCG nijesu u mogućnosti da odgovore potrebama svih poslodavaca, zajednički zadatak školstva, udruženja privrednika treba da bude da se profili kadrova razvijaju u skladu sa potrebama tržišta. Do sada im se javilo 15-ak poslodavaca koji imaju potrebu za upošljavanjem sezonaca, pa su započeli selekciju. Negativni finansijski efekti izazvani pandemijom će, procjenjuje Rolović, imati dalekosežne posljedice.

-Vrlo je važno da se zaposli što više domaće radne snage. Apsolutno sam siguran da bi se, i da nas nije zadesila pandemija, veliki dio novca prihodovanog od turizma prelivao u susjedne zemlje (Kosovo, BiH, Srbija), čiji državljani tokom sezone popunjavaju radna mjesta na Crnogorskom primorju. Ono što mi možemo da uradimo, po ugledu na razvijenije države, jeste da se aktiviramo na obuci specijalizovanih kadrova. U ovome nijesmo izuzetak, problem sa stručnom radnom snagom, visoko kvalifikovanim kuvarima, konobarima, menadžerima, animatorima, imaju i Slovenija, Hrvatska Italija ukazuje Rolović.

MLADI

Po njegovim riječima ne treba zanemariti činjenicu da prethodnih godina srednjoškolci i studenti nijesu bili spremni da rade tokom sezone.

-Preferirali su odmaranje i uživanje tokom ljeta, a nerijetko su se žalili i na niske zarade. Sa edukacijama koje sam prošao u Čehoslovačkoj i Danskoj, imam saznanja da su napravile veliki iskorak u tom segmentu. Treba izgraditi svijest da posao nije isključivo zarada, posao je i socijalizacija i sticanje radnih navika i odgovornosti. Rukovođen isključivo tim principima mlad čovjek će naučiti kako da savladava prepreke poručuje Rolović.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.