Za održive biznis ideje podrška do 7,5 hiljada

21/02/2020

Pobjeda, 21.02.2020. godine

NIKŠIĆ – Na evidenciji Biroa rada područne jedinice Nikšić, koja obuhvata tu opštinu Šavnik i Plužine nalazi se 3.440 nezaposlenih lica. Oni imaju Šansu da kroz program samozapošljavanja koji sprovodi Zavod za zapošljavanje dobiju bespovratnu podršku u iznosu od tri do 7,5 hiljada eura za pokretanje sopstvenog biznisa. O uslovima dobijanja podrške u Nikšiću je juče u IPC Tehnopolis govorio direktor Zavoda Suljo Mustafić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedilo je prvi direktrni grant iz pretpristupnih fondova Evropske unije vrijedan 3,5 miliona eura za realizaciju ovog programa. Krajem marta ćemo objaviti drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih od tri do 7,5 hiljada eura. To je drugi, od tri planirana poziva, koji će se objavljivati na godišnjem nivou u okviru dodijeljenog granta Zavodu kazao je Mustafić. On je kazao daje na prvi poziv u Nikšiću pozitivno ocijenjen 31 predati projekat. U drugom pozivu priliku da se prijave imaće lica koja su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca, u fokusu će biti mladi, žene i dugotrajno nezaposlena lica. Na promotivnim info sesijama nezaposlenim licima omogućavamo da na vrijeme dobiju detaljne informacije o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev, rokovima kao i o pravima i obavezama korisnika. Naša osnovna poruka je da mladi treba da uzmu sudbinu u svoje ruke. Koristeći naš servis i raspoloživa sredstva iz Evropske unije, svoje ideje mogu pretvoriti u biznis i sebi obezbijediti posao poručio je Mustafić. Ksenija Aranitović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja navodi daje ukupna vrijednost programa 18,3 miliona eura od čega je iz sredstava Evrposke unije obezbijeđeno 15,3 miliona eura, dok je preostali dio sredstava u iznosu 2,7 miliona eura obezbijeđen iz budžeta Crne Gore. Ona je naglasila daje kroz program 8,7 miliona eura opredijeljeno na podršku u oblasti tržišta rada i zapošljavanja, zatim 1,6 miliona eura za osposobljavanje i zapošljavanja nezaposlenih lica za deficitarna zanimanja i osposobljavanje i zapošljavanje Roma i Egipćana. Predsjedniik opštine Nikšić Veselim Grbović zadovoljan je što je nezaposlenima na raspolaganju program samozapošljavanja. On je istakao da je u gradu pod Trebjesom zvanično stopa nezaposlenosti od 2017. godine, pala sa 20,55 osto, na 12,4 koliko iznosi danas. S.D.

Guzina: Ponudiću program brige o starima Nikšićanka Ratka Guzina. koja je nazaposlena i na evidenciji Biroa rada 25 godina, planira da se prijavi na “Program grantova za samozapošljavanje” sa idejom da bude hranitelj starim licima. -Pošto je velika lista čekanja za Dom za stare, a ima starijih ljudi o kojima nema ko da brine, osmislila sam, tako da za to vrijeme dok čekaju borave kod mene. U kući mojih roditelja imam gornji sprat od 110 kvadrata i to sam mislila da osposobim za njih. Ovaj kredit bih iskoristila da im uvedem parno grijanje, ali i da napravim da bude prilagođeno njima. Imam četiri sobe, tu bi moglo da boravi osam osoba i da bude zajednička kuhinja. Ukoliko nam odobre sredstva sestra i ja planiramo da zajedno vodimo računa o starijim licima kazala je ona.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.