Za samozapošljavanje bespovratna podrška od 3.000 do 7.500 eura

15/10/2019

Pobjeda, 15.10.2019. godine

PODGORICA Zavod za zapošljavanje objavio je juče prvi od trijavna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava od 3.000 do 7.500 eura, kroz projekat “Podrška samozapošljavanju, saopštio je direktor te ustanove Suljo Mustafić.

Kako je kazao na konferenciji za novinare, taj novac će kroz tri jednogodišnja ciklusa biti dodijeljen za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje, odnosno 400 novih preduzeća.

Najavio je da će Zavod za zapošljavanje naredne tri godine biti korisnik programa grantova za samozapošljavanje i pokretanje biznisa vrijednog ukupno 3,5 miliona eura koji finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore.

– Mogućnosti za biznis su svuda oko nas. Priliku da se prijave imaju svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja poziva, sa akcentom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene. Zato pozivam sve nezaposlene koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis da se informišu u biroima širom zemlje i na sajtu Zavoda rekao je Mustafić. Smatra da će ova sredstva koja su bespovratna, sigurno biti podsticajna onima koji žele da rade.

– To je podrška koj a nosi veliku odgovornost u sprovođenju, izvještavanju i održivosti dodao je on. Drugi javni poziv, kako je rekao, biće objavljen naredne, a treći 2021. godine.

Prema riječima ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića Vlada Crne Gore posvećeno realizuje mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, koji su usmjereni ka povećanju zaposlenosti.

Kao rezultat posljednjih nekoliko godina imamo značajno smanjenje stope nezaposlenosti. Aktivne politike tržišta rada u našoj zemlji osmišljene su u cilju da se integriše ukupan potencijal radne snage i da se svim osobama sposobnim za rad omogući pristup tržištu rada rekao je Purišić.

Kako je naveo, nova radna mjesta koja će se otvoriti kroz ovaj program od posebne su važnosti za građane u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti.

U okviru programa je, između ostalog, opredijeljeno oko 2,7 miliona eura za podršku zapošljavanju na sjeveru Crne Gore. Ova sredstva će se realizovati kroz poziv koji namjeravamo da objavimo naredne godine poručio je Purišić. Kako je precizirao, kroz taj poziv namjeravaju da podrže poslodavce kroz finansijske podsticaje za zapošljavanje i podršku u razvoju vještina (obuke), a cilj je osposobljavanje nezaposlenih u skladu sa potrebama poslodavaca.

Origanalni članak možete preuzeti ovdje.