Za zapošljavanje mladih i žena opredijeljeno 1,2 miliona eura

15/10/2019

Dnevne novine, 15.10.2019. godine

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) objavio je jutros prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura, za pokretanje novih biznisa.

Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za više od 400 korisnika grantova za samozapošljavanje, odnosno više od 400 novih biznisa. Bespovratna sredstva će iznositi od tri hiljade eura do 7,5 hiljada eura.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da će u tri godine trajanja projekta za samozapošljavanje raspodijeliti ukupno 3,5 miliona eura.

“Ova sredstva su obezbijeđena iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), kroz Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Program je nastavak uspješne saradnje Evropske komisije (EK) i Vlade u oblasti socijalne politike, politika zapošljavanja i obrazovanja”, rekao je Purišić na konferenciji koju je organizovao Zavod u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Mjere za samozapošljavanje koje će se realizovati kroz taj poziv, kako je kazao, omogućiće učesnicima sticanje potrebnih znanja za prijavljivanje na slične pozive, sticanje vještina za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa, egzistenciju za sebe i porodicu i u konačnom, doprinos zajednici kroz novouspostavljene biznise.

“Iskustvo je pokazalo da učesnici u pripremnim mjerama za samozapošljavanje imaju veću mogućnost zaposlenja i održivosti tog zaposlenja. Nova radna mjesta koja će se otvoriti kroz ovaj program od posebne su važnosti za naše građane u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti”, rekao je Purišić.

Direktor Zavoda Suljo Mustafić kazao je da je dugotrajna nezaposlenost i dalje jedan od ključnih izazova na tržištu rada, naročito među mladima.

Zavod je objavio prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri hiljade do 7,5 hiljada eura. Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje, odnosno 400 novih preduzeća, minimum 140 po pozivu”, rekao je Mustafić.

Priliku da se prijave, kako je precizirao, imaju svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene. On je kazao da novac koji nudi Zavod za zapošljavanje nije dar, već bespovratna podrška za pokretanje novog posla.

“Podrška koja sa sobom nosi veliku odgovornost u sprovođenju, izvještavanju i održivosti”, dodao je Mustafić.

Osim finansijske podrške Zavod će, kako je rekao, kao servis blizak građanima, kandidatima obezbijediti obuku i savjetovanje prilikom prijavljivanja i u toku implementacije. M.I.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.