Zadivljujuće rukotvorine za ljubitelje posebnosti

29/04/2021

Pobjeda, 29. april 2021. godine

Nikšićanka Bojana Perović počela je da pravi suvenire prije dvadeset godina. Danas, zahvaljujući “Programu grantova za samozapošljavanje, ima svoju radionicu “Bojica ART”

NIKŠIĆ Nikšićanka Bojana Perović, zahvaljujući “Programu grantova za samozapošljavanje” koji realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore, otvorila je svoju radionicu “Bojica ART. Bojana je počela da pravi suvenire još prije dvadeset godina, a o svojoj ,,čarobnoj radionici maštala je odavno.

-Moja želja je bila da napravim svoju radionicu u kojoj ću moći da radim i da prodajem ali i u koju će moći da zavire svi ljubitelji posebnosti. Da imam neki svoj kutak da stvaram, a ujedno i da to što stvorim predstavim i prodam. Za to je trebalo malo vemena, ali evo sada živim svoj san kazala je Perović dodajući da pravi razne predmete od izrade suvenira sa crnogorskim obilježjima, tj. sa mladim Crnogorcima i Crnogorkom, do raznih drugih predmeta.

ZAŠTITNI ZNAK

-Likove uglavnom iscrtavam na bijeloj i crvenoj podlozi, te su boje postale moj zaštitni znak. Suvenire iscrtavam na različitim podlogama, prije svega to je keramika, drvo, gips… Znači iscrtavam ih na različitim predmetima kao što su suveniri, čaše, radim i na staklenim podlogama, raznim flašama. Uglavnom ih iscrtavam akrilnim bojama, kao i kontur pastama. Pored toga bavim se i izradom nakita. To su ogrlice, rajfovi, broševi, slobodno mogu da kažem daje paleta mojih proizvoda raznovrsna i šarolika, što se može vidjeti na mojoj stranici Bojica art na Fejsbuku i Instagramu. Još kao djevojčica voljela sam da slikam, uživala sam u tome da vezem goblene. Od gline sam pravila razne figurice priča darovita Bojana.

-Prvi kalup sam dobila od tetke jer i ona ima svoju radionicu. Znala sam da odlazim kod nje i provodim ljetnji raspust pomažući joj, a ona me vodila u te radionice. Iz godine u godinu, broj boja se povećavao, broj kalupa i onda sam odlučila da se prijavim na sajam. To Bio je to sajam suvenira 2007. godine u hotelu ,,Tara u Bečićima. Trebalo je da osmislim proizvod, trebalo je prije svega da osmislim suvenir. Došla sam na ideju da to bude crveno srce sa motivom mladog Crnogorca i Crnogorke. To se tada dobro pokazalo, dobro sam prošla na sajmu. To mi je dalo neki vjetar u leđa da krenem naprijed. Porodične obaveze i nedostatak novca ranije su me sprečavali da pokrenem svoju firmu. Onda mi je brat javio daje Zavod za zapošljavanje raspisao Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, što mi je stvarno bila prilika koju nisam smjela da propustim istakla je Bojana Perović.

Ubrzo je, kaže, otišla da se prijavi u Zavod, zatim odrađuje radionice koje su bile potrebne, nakon toga piše biznis plan i predaje ga.

-Napisalasam plan za projekat automatizacija proizvodnje suvenira i dobila 7.500 eura. U pitanju su bespovratna sredstva, finansira Evropska unija i Vlada Crne Gore. Radi se o povećoj sumi novca, koju danas malo ko može i pozajmiti, čak i oni najrođeniji, jer opet bi to trebali da vratite. Sredstva ću trošiti namjenski, opravdano, onako kako stoji u biznis planu. Za ta sredstva kupila sam lasersku mašinu za rezanje, kompjutersku opremu i sebi obezbijedila poreze i doprinose za 10 mjeseci koliko projekat traje. I onda smo razmišljali zašto ne bi kupili takvu mašinu koja bi mogla da proizvodi veću količinu i to bi bio u potpunosti naš proizvod i ta cijena bi bila sigurno niža nego kad bih ja dala da mi neko drugi to radi kazala je ona.

DAR I TRUD KLJUČNI

Suvenire i nakit prodaje na sajmovima suvenira, u suvenirnicama na Crnogorskom primorju i na društvenim mrežama radionice “Bojica ART.

-Menije plan da se probijem na inostrano tržište. Dosta sam istraživala i htjela sam da prodajem jer vidim da se više cijeni i možda možete više da zaradite. Razmišljala samo toj prodaji na Eciju. O proširenju svog biznisa mogla sam samo da maštam da nije bilo granta Zavoda za zapošljavanje i savjetodavne i mentorske pomoći kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori. Mnogo mi je to pomoglo, da nije bilo toga ne vjerujem da bi sad bila Bojica ART i ne bi postojala kao firma. I vidim da su ljudi otvoreni za sarađnju, da priskaču u pomoć kad god se javi neki problem. Tu su za nas, a na nama je da pitamo, da se interesujemo. Organizuju se radionice, obuke ispričala nam je Bojana i svima koji su nezaposleni a imaju ideju za biznis poručila da ne propuste subvencije za samozapošljavanje.

-Ja sam uspjela zasad, dobila sam bespovratna sredstva koja bi vam malo ko dao, a i kada bi vam pozajmio morali biste da ih vratite. Niko vam ne bi dao na lijepe oči. Za mene je ovo uspjeh, ostvarila sam neki svoj san zaključila je korisnica “Programa grantova za samozapošljavanje” Bojana Perović.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.