Poslodavca dobilo 2.917 visokoškolaca

28/11/2019

Dnevne novine, 28.11.2019. godine

Drugi krug prijavljivanja potencijalnih korisnika za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počeo je juče i trajaće do petka 29. novembra do 15 sati, u skladu sa propisanom procedurom.

Svi potencijalni korisnici Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji su nakon prvog kruga elektronskog povezivanja poslodavaca i korisnika ostali bez mjesta za stručno osposobljavanje, odnosno poslodavca, imaju mogućnost da kroz drugi krug Programa biraju nekog od preostalih poslodavaca”, objašnjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako su dodali, korisnici koji su uspješno prijavljeni na Program stručnog osposobljavanja, a nijesu okončali prijavu, mogu odabrati poslodavca putem portala eUprave na stranici Programa stručnog osposobljavanja.

Pravo na učešće u drugom krugu imaju samo već prijavljena lica, odnosno njih 242, koji u prvom krugu nijesu dobili poslodavca, odnosno koji nisu okončali prijavu”, precizirali su iz Ministarstva i dodali da će oni imati priliku da biraju neka od preostalih 8.696 slobodnih mjesta.

U prvom krugu su priliku za stručno osposobljavanje dobila 2.917 visokoškolca, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Spisak uparenih poslodavaca i visokoškolaca za stručno osposobljavanje 2019. nalazi se na sajtovima Zavoda za zapošljavanje, eUprave, Uprave za kadrove i Ministarstva prosvjete. Ove godine je oglašeno 11.613 slobodnih mjesta od čega 7.249 iz privatnog, a 4.364 iz javnog sektora. Najveće interesovanje poslodavci su iskazali za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma.

Godišnje se na osposobljavanju u prosjeku uključi između 3.000 i 3.500 diplomaca.

Originalni članak možete ovdje.