O uslovima života i zapošljavanja

30/06/2016

Dnevne novine, četvrtak 30.06.2016. godine


Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Federalnom agencijom za zapošljavanje SR Njemačke organizuje “Sajam legalnih radnih migracija u SR Njemačku” u srijedu 6. jula u TC “Delta siti” u Podgorici.


Sajam će trajati od 10 do 17 časova.

“Cilj Sajma je upoznavanje državljana Crne Gore sa uslovima života i rada u Njemačkoj i predstavaljanje mogućnosti nalaženja zaposlenja u Njemačkoj za naše građane.
Na Sajmu će predstavnici Federalne agencije za zapošljavanje, putem direktnog kontakta, zainteresovanim licima pružati informacije o načinima dobijanja radnih viza, deficitarnim zanimanjima na njemačkom tržištu rada, kanalima traženja posla u Njemačkoj i sve druge informacije vezane za život i rad državljana zemalja koje nijesu članice evropskog ekonomskog prostora”, objašnjava načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u zapošljavanju mr Gordana Vukčević.


Na sajmu će biti prisutni i predstavnici Ambasade SR Njemačke, koji će pored informacija o viznom režimu za državljane Crne Gore, predstaviti stipendijske programe za osnovne i postdiplomske studije, kao i mogućnosti za obavljanje radne prakse za naše državljane.
Sajmu će prethoditi sastanak sa predstavnicima Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke na kojem će eksperti iz ove institucije pružiti informacije o mogućnostima, zahtjevima i načinima priznavanje diploma crnogorskih škola i fakulteta u SR Njemačkoj. Tokom posjete njemačke delegacije biće potpisan Aneks Sporazuma o saradnji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke, vezano za saradnju po pitanju legalnih migracija.

Takođe, posjeta predstavnika njemačkog zavoda će biti iskorišćena i za sastanke u cilju saradnje dva zavoda na zajedničkim projektima i razmjeni iskustava.
Vukčević naglašava da su Sajam i sastanak samo nastavak intenzivne saradnje između crnogorskog i njemačkog zavoda za zapošljavanje koja traje od februara ove godine, a u cilju eliminisanja mogućih zloupotreba pri odlasku naših građana na rad u SR Njemačku.


Originalni članak možete preuzeti ovdje.