Sa Sajma u Budvi: Zavod poziva poslodavce da zaposle domaći kadar

22/03/2018

Zavod za zapošljavanje očekuje da će tokom turističke sezone biti zaposleno više od 10.000 sezonskih radnika. To je sa Međunarodnog sajma turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo (METUBES) poručila je pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje Sanja Rabrenović.

-Ove godine plan nam je na prošlogodišnjem nivou, a nadamo se da će taj broj biti mnogo veći. Krenuli smo na vrijeme sa pripremnim aktivnostima , sve u cilju zapošljavanja domaće radne snage. Naši mobilni timovi idu u susret poslodavcima. Obići će oko 500 poslodavaca, prije svega one koji su minulih godina zapošljavali najviše stranih radnika – kazala je Rabrenović.

Imajući u vidu ekonomski ambijent u državi, iz Zavoda pozivaju sve poslodavce na društveno-odgovorno ponašanje u pripremi predstojeće sezone.

-U obostranom je interesu da na poslovima u sezoni rade domaći radnici. Na taj način poslodavci će iskoristiti brojne benefite koje Zavod nudi, a Zavod, sa druge strane, uticaće na smanjivanje nezaposlenosti, jednog od najvećih društvenih problema u Crnoj Gori.

Osim informisanja, motivisanja i posredovanja u zadovoljavanju potreba za kvalitetnim kadrom ZZZ nudi i programe preko kojih poslodavci mogu dobiti obučene radnike ili ih obučavati u svom prostoru, za svoje potrebe, a o trošku Zavoda – poručeno je sa Sajma.

Na METUBES-u je predstavljen i aktuelni projekat Trans2Work.  Aleksandra Mugoša iz Sektora za izradu EU projekata i finansijsko upravljanje i kontrolu kazala je da je web platforma projekta prvenstvano namijenjena studentima sa invaliditetom koji su studije započeli od 2012. godine pa nadalje.

-Osim njih odnosi se I na organizacije koje nude posao osobama s invaliditetom, Vladinim organizacijama i kreatorima politike za obrazovanje i obuku osoba s invaliditetom, te akademskoj zajednici – univerzitetima, školama, institutima za rehabilitaciju – kazala je Mugoša.

Mugoša je i ovom prilikom pozvala poslodavce iz Crne Gore da se uključe I pokažu društveno-odgovoran odnos jer im, kako je navela, dolazak studenata ne predstavlja nikakav trošak već je samo potrebno da otvore vrata I ustupe radni ambijent studentima kako bi odradili dvomjesečnu praksu.

Inače Zavod, tradicionalno, i ove godine učestuvje na sajmu Metubes gdje sa info štanda, zaposleni iz ove institucije, zainteresovane poslodavce i nezaposlene informišu o posredovanju pri zapošljavanju osoba sa evidencije.

Za uspješnu dugogodišnju saradnju Jadranski sajam je Zavodu, danas, uručio i zahvalnicu.