Bespovratna podrška uslovljena kvalitetnim biznis planovima

20/02/2020

Dnevne novine, 20.02.2020. godine

Finansijska podrška od 3,5 miliona eura iz fondova Evropske unije od izuzetnog je značaja za crnogorske institucije i društvo u cjelini. Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao krovna istitucija operativne strukture obezbijedilo je Zavodu za zapošljavanje prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova EU, i to kroz Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. To je na promociji Programa u Mojkovcu i Kolašinu poručio direktor Zavoda Suljo Mustafić.

“Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 3.000 do 7.500 eura, koji će biti objavlje krajem marta, Zavod realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija. Priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene”, istakao je Mustafić. On je naglasio da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koja žele da pokrenu svoj biznis.

“To potvrđujemo i svakodnevnim posjetama opštinama na sjeveru u kojima je najveći procenat građana bez zaposlenja. Na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije Zavoda omogućavamo da na vrijeme dobiju sve informacije o mogućnostima dobijanja bespovratne podrške. Bespovratna podrška od 3.000 do 7.500 eura, uslovljena dobrim i kvalitetnim biznis planom, može vam poslužiti kao početni kapital za razvoj vaših biznis ideja”, kazao je Mustafić.

Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu je vrijedan 18 miliona eura, u kojem EU učestvuje sa 15,3 miliona, a Vlada Crne Gore obezbjeđuje 2,7 miliona eura za njegovu realizaciju, kazala je službenica za implementaciju u Direkciji za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Granica Simićević. “Program je zvanično počeo da se sprovodi u julu 2018. godine potpisivanjem Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i EK. Cilj programa je da se obezbijedi razvijeno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva”, kazala je Simićević.

Predsjednici opština Mojkovac i Kolašin prepoznali su Program grantova za samozapošljavanje kao dobru šansu za smanjenje nezaposlenosti.

“Danas želim građane Mojkovca da ohrabrim da uzmu učešće u ovom pozivu kako bi njihove biznis ideje postale osnova za uspješno poslovanje budućih preduzeća”, istakao je predsjednik opštine Mojkovac Ranko Mišnić. I Opština Kolašin će, kazao je predsjednik Milosav Bulatović zainteresovanim nezaposlenim licima, pružiti logističku podršku pri izradi biznis planova u fazi apliciranja za ovaj poziv “Ovo je veliki iskorak i u nama imate partnere”, poručio je Bulatović. J.V.Đ.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.