Bespovratna podrška za dobre biznis ideje

14/02/2020

Pobjeda 14.02.2020. godine

Za podršku u iznosu od 3.000 eura do 7.500 mogu konkurisati lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca. Javni poziv biće objavljen u martu

BIJELO POLJE U bjelopoljskoj opštini nezaposleno je 3.370 lica, a program samozapošljavanja vrijedan 3,5 miliona eura šansaje da predlože biznis ideju i za nju dobiju bespovratnu podršku-saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić. Predstavljajući taj projekaton je kazao daje stopa registrovane nezaposlenosti u tom gradu i dalje iznad državnog prosjeka i iznosi 22,9 odsto.

-Skoro polovina nezaposlenih u ovom gradu su žene, odnosno 2,03 hiljade. Među nezaposlenima je svaki šesti iz kategorije mladih, a gotovo 70 odstoje dugotrajno nezaposlenih. Upravo ove kategorije nezaposlenih, nastojimo da informišemo, animiramo, motivišemo, podstaknemo i podržimo da otpočnu sopstveni biznis rekao je Mustafić.

USLOVI

On je kazao da će Zavod krajem marta objaviti drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od tri do 7.500 eura. Riječ je o prvom direktnom grantu iz fondova Evropske unije, a priliku da se prijave imaće svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca. Mustafić je pozvao sve koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis i apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva.

-Razmislite koje su vaše vještine i najveće snage, u čemu ste dobri. To može biti odlična polazna tačka za pronalaženje poslovne ideje. Osnivanjem sopstvenih preduzeća-zaposlićete i sebe i druge. Uvjeren sam da jedni drugima možemo biti partneri na putu do zajedničkog uspjeha-poručio je Mustafić.

PRVI POZIV

On je podsjetio daje u prvom pozivu 135 osoba predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava, a da su evaluatori pozitivno ocijenili 108 podnešenih zahtjeva. Podrška Zavoda, kako je dodao, podrazumijeva i pripremu, edukaciju i obuku nezaposlenih za pokretanje biznisa, jer su svjesni svih problema sa kojim se suočavaju početnici. Zavod za zapošljavanje program je predstavio u Plavu u Gusinju. Danas će to učiniti u Beranama, za nezaposlene iz Berana i Andrijevice, te u Rožajama za nezaposlene Rožaja i Petnjice.

B.Č-N.K.

Opština pomaže izradu planova

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da lokalna samouprava učestvuje i ohrabruje sve aktivnosti Zavoda za zapošljavanje. – Opština će pružiti logističku podršku aplikantima angažovanjem zaposlenih pri izradi biznis planova. Želja nam je da što više građana iskoristi ovu dobru priliku i da svoje ideje sprovede u djelo – poručio je Smolović.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.