Evidentiraju samo lica koja su se prijavila na evidenciju nezaposlenih

12/11/2020

Pobjeda, 12.11.2020. godine

PODGORICA – Zavod za zapošljavanje Crne Gore je institucija koja potpuno transparentno, u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, prati stanja i kretanja na tržištu rada.

Budući da se u posljednje vrijeme, često dešava da mediji objave netačan naslov o broju lica koji su zbog korone ostali bez posla, koji nije upodobljen sa sadržajem teksta i navodi na netačne zaključke, cijenili smo da je crnogorskoj javnosti neophodno dati valjano objašnjenje.

-Povećanje broja nezaposlenih lica ne može se poistovjećivati sa brojem lica koja su zbog pandemije korona virusa, ostala bez posla. To su potpuno dva različita podatka precizirali su iz Zavoda.

Zavod za zapošljavanje ne vodi evidenciju vezanu za lica koja su ostala bez posla zbog pandemije korona virusa, već se bavi licima koja su se prijavila na evidenciju nezaposlenih pojasnili su iz ZZZ napomenuvši da lica koja ostaju bez posla nijesu u obavezi da se prijave na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje. Za podatke o broju lica koja su ostala bez posla u određenom periodu nadležna je druga institucija.

-Povećanje, odnosno smanjenje broja nezaposlenih zavisi od broja lica koja se prijavljuju na evidenciju i broja lica o kojima prestaje da se vodi evidencija u posmatranom periodu. Na evidenciju nezaposlenih se prijavljuju lica koja ostaju bez posla, iz školskog sistema, iz zone neaktivnog stanovništva i si. Evidencija prestaje da se vodi i o nezaposlenim licima zbog zapošljavanja, zbog uključivanja u neke mjere aktivne politike zapošljavanja, zbog penzionisanja, zbog toga što lice napuni 67 godina, zbog neispunjavanja obaveza u skladu sa zakonom, registracije preduzeća i drugih razloga objasnili su iz Zavoda za zapošljavanje.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.