Iz ugostiteljskih usluga i malih zanata najviše biznis ideja

07/11/2019

Dnevne novine, 07.11.2019. godine

Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je 14.oktobra 2019. godine prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje nezaposlenim licima sa evidencije, vrijedan 1.2 milina eura.

Za program, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije, vlada veliko interesovanje kod nezaposlenih, posebno na sjeveru države.

U svim područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje širom Crne Gore, trenutno se održavaju informaciono-motivacione radionice za nezaposlena lica, koje organizuje Zavod.

“Interesovanje kod savjetnika, za bavljenje biznisom kroz dodjelu bespovratnih sredstava, do sada je iskazalo preko 600 lica iz Crne Gore. Trodnevne obuke i selekcije do sada j e prošlo preko 200 lica sa evidencije. Radionice su samo je jedan od koraka do konačnog izbora najboljih biznis ideja i upravo biznis ideje koje nezaposleni prezentuju na radionicama mogu biti nagrađene iznosom od 3.000 do 7.500 eura, saopštila je pomoćnica direktora Zavoda i koordinatorka Programa grantova za samozapošljavanje Svetlana Krgović.

Najbrojnije informaciono-motivacione radionice su održane u PJ Podgorica za nezaposlena lica iz Glavnog grada, Danilovgrada, Cetinja, Tuzi i Golubovaca, PJ Bijelo Polje za nezaposlene iz Bijelog Polja, Mojkovca i Kolašina i u PJ Nikšić za nezaposlene iz Nikšića i Šavnika.

Za bavljenje biznisom interesovanje su pokazali i nezaposleni iz Bara, Ulcinja, Budve, Herceg Novog, Kotora, Tivta te lica bez zaposlenja iz Berana, Andrijevice, Plava, Gusinja, Rožaja, Petnjice, Pljevalja i sa Žabljaka.

Na trodnevnim radionicama nezaposlena lica dobila su sve praktične informacije i savjete za počinjanje sopstvenog biznisa.Tom prilikom nezaposleni su detaljno informisani o uslovima za predaju projektnog prijedloga, pisanju biznis plana, smjernicama za uspješan start biznisa, troškovima poslovanja, pravima i obavezama, problemima i izazovima te o tome kako registrovati djelatnost.

Na radionicama su nezaposleni, takođe, imali mogućnost da prezentuju svoju biznis ideju i razmijene iskustva i ideje sa drugim učesnicima. Nakon tri sedmice održavanja radionica podaci pokazuju da je najviše ideja je iz oblasti ugostiteljskih usluga i malih zanata što je, sa aspekta Zavoda, u potpunosti prihvatljivo.

“Svaki kandidat koji je prošao informaciono motivacionu radionicu predaje prijedlog projekta, lično koordinatoru Programa za zapošljavanje. Taj prijedlog dalje ide na regionalni panel na procjenu i reviziju a potom na centralnu komisiju. Nakon odluke centralne komisije dobija se pismeno obavještenje da li je projekat prošao ili ne, pojasnila je Krgović.

Ona je istakla da sredstva jesu bespovratna, ali samo u slučaju ako ih kandidat namjenski iskoristi. U suprotnom slijede sankcije i tada se vraćaju sredstva. “Svako lice kad potpiše ugovor o grantu o bespovratnom finansiranju biznisa, potpisuje i ličnu mjenicu kojom garantuje za ta sredstva koja dobije, upozorila je Krgović. Ideja je da se u roku od tri godine otvori oko 400 radnih mjesta. Javni poziv je otvoren do 27. novembra 2019.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.