Kovačević: Za povećanje nezaposlenosti kriv zakon o majkama i stručno osposobljavanje

29/01/2016

(Cafe del Montenegro Portal, Ekonomija 28. januar 2016.)

Na kraju decembra na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 39.991 nezaposlenih, što je 5.304 osoba više nego godinu ranije. Uzrok toj pojavi u Ministarstvu rada i socijalnog staranja vide u novom Zakonu o naknadama za majke.

Analizom koju smo uradili utvrdili smo da se prijavljuju na Zavodu za zapošljavanje prijavljuje jedan broj majki koji očekuje naknadu za troje i više djece i jedan dio koji smatra da će i za njih biti neki zakon koji će se eventualno donijeti u Skupštini kojim će oni ostvariti neko pravo” ,kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević dodavši da razlog takođe vidi u završavanju jednog ciklusa programa za stručno osposobljavanje kao i da je posebno zabrinjavajuć veliki broj nezaposlenih visokoškolaca.

Od pomenutog broja nezaposlenih skoro 11.000 osoba ima fakultetsku diplomu. U Ministarstvu nude rješenje za zapošljavanje mladih, koje, međutim, fokus stavlja na osnivanje malih i srednjih biznisa koji najčešće nijesu u vezi sa strukom nezaposlenih.

“Mi smo od Evropske komisije dobili 15.300.000 eura, a 7.300.000 se odnosi na zapošljavanje visokoškolaca. I mi ćemo ove godine nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma za ta sredstva voditi, prije svega, politiku na sjeveru, gdje ćemo nuditi visokoškolcima besplatne grantove u iznosu od 10.000 do 15.000 eura”, navodi Kovačević, pri tom naglasivši da “To neće biti u struci koju su završili, treba da shvate da jedan dio njih neće moći da nađe zaposlenje u struci, ali će moći da nađe zaposlenje u turizmu, poljoprivredi i ostalim uslužnim djelatnostima”, poručila je Kovačević.

Kako kaže, u Ministarstvu će nastaviti da ulažu sredstva u prekvalifikacije a očekivanja u pogledu zapošljavanja u tekućoj godini su velika.

“I to u turizmu u sezonskim poslovima. I naravno, u jednom broju investicija koje očekujemo i na Sjeveru, vezano za kompleks Bjelasica i vezano za Francu. Znamo da je jedan dio objekata izgrađen, tako da očekujemo da će ovo biti godina većeg zapošljavanja u odnosu na prošlu godinu ”, zaključila je u razgovoru za radio Antena M Kovačević.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih za godinu povećan je u skoro svim opštinama osim u Budvi, Kotoru i Tivtu a do najvećeg rasta broja nezaposlenih, došlo je u Nikšiću, Podgorici i Rožajama.