Mogućnost prijave još sedam dana

12/11/2020

Pobjeda, 12.11.2020. godine

BIJELO POLJE -Bjelopoljski visokoškolci i ove godine pokazali su veliko interesovanje za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem. Prijavljivanje mladih visokoškolaca za Program stručnog osposobljavanja traje do 19. novembra. Ovo pravo do sada je iskoristio njih 171 iz Bijelog Polja.

Načelnica Područne jedinice Bijelo Polje, Slađana Nedović, kazala je za Radio Bijelo Polje da je interesovanje visokoškolaca veliko, i da se oni svakodnevno prijavljuju.

-Svršeni studenti nakon prijave na Zavodu za zapošljavanje imaju mogućnost registracije preko portal e-uprava.me, i unošenjem podataka otvara im se mogućnost za izbor poslodavaca koji su se prijavili za zanimanje koje učesnik posjeduje.

Procedura prijave ista je kao i prethodnih godina, a potencijalni učesnici biraju sedam poslodavaca od ponuđenih kod kojih bi voljeli da obavljaju stručno osposobljavanja, i rangiraju ih shodno svojim željama. Određenog poslodacvca dobija onaj učesnik koji ima najbolji prosjek u grupi onih koji su ga stavili na rang želja – navela je Nedović. U odnosu na prošlu godinu dinamika prijavljivala zainteresovanih korisnika je gotovo ista.

– Posljednjih deset dana imamo pojačanu prijavu visokoškoca, jer je određeni broj isprava trenutno u procesu nostrifikacije kod Ministarstva prosvjete, obično onih koji su studije završili van granica Crne Gore. Praksa je da se najveći broj korisnika prijavi nekoliko dana prije isteka roka -dodala je Nedović.

Ona je podsjetila da je Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem od izuzetnog značaja jer pruža mogućnost sticanja radnog iskustva i prakse, a omogućava i lakši prelazak iz svijeta obrazovanja u svijet rada.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.