Nezaposlenima 3 do 7,5 hiljada eura

13/06/2020

Vijesti 13.06.2020. godine

Zavod za zapošljavanje objavio je juče drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), vrijedan 1,59 miliona eura, poručujući da se time može omogućiti 200 novih radnih mjesta. Podrška iznosi do tri do 7,5 hiljada eura.

Direktor Zavoda Suljo Mustafić kazao je da će javni poziv, koji ima konkretan cilj da podigne svijest o preduzetništvu i pruži pomoć u razvoju ekonomski efikasnih i održivih mikro i malih preduzeća, trajati do 31. jula.

Pravo da se prijave imaju svi nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca. Prednost će imati mladi, žene i dugotrajno nezaposleni.

Obaveza Zavoda je da korisnicima u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora uplati iznos od 80 odsto sredstava. Korisnik se obavezuje da uplaćeni novac potroši namjenski.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić objasnio je da u Programu EU-CG za sektore zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije EU učestvuje sa 15,3 miliona eura, a Vlada sa 2,7 miliona eura.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.