Nezaposlenost 16,2 procenta

19/12/2019

Novosti, 19.12.2019. godine

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno je 37.780 ljudi ili dva odsto manje nego na kraju 2018. Dakle, stopa nezaposlenosti je sada 16,2 procenta. To je na godišnjoj konferenciji saopštio direktor Suljo Mustafić.

Evropska unija odobrila je bespovratnih 3,5 miliona evra za podršku preduzetništvu, odnosno za nezaposlene koji imaju ideju da pokrenu sopstveni posao. Prva faza projekta, koji će se realizovati u tri kruga, završena je krajem novembra, a dostavljeno je 135 predloga. Učestvovali su uglavnom srednjoškolci, mahom sa severa, i pokazali interesovanje za otvaranje zanatskih radionica, ali i za trovinu, lične usluge, te poljoprivredu.

Komisija već obrađuje te predloge i 31. januara će se znati ko je ispunio kriterijume i može da konkuriše za grantove, odnosno bespovratnih od 3.500 pa do 7.000 evra. Sledeći javni poziv biće objavljen u aprilu, a treći najverovatnije, krajem 2020. navela je Svetlana Krgović, pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje.

I to je samo jedan od projekata koje je u ovoj godini realizovao Zavod. Opredelili su skoro osam miliona evra za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, od čega je Evropska unija donirala 2,6 miliona.

Udvostručen je broj poslodavaca koji po osnovu zapošljavanja ostvaruju subvencije. Danas kod 820 poslodavaca radi 1.407 osoba sa invaliditetom, od kojih više od polovine ima ugovor na neodređeno naveo je direktor Zavoda.

Za programe podrške preduzetništvu izdvojeno je 315.000 evra i otvorena 63 radna mesta. Visokoškolci, njih 190, učestvovali su u programu “Stop sivoj ekonomiji”, a na sezonskim poslovima angažovano je 11.600 sezonaca iz Crne Gore ili 2.500 više nego godinama ranije.

Zato i ovom prilikom pozivam poslodavce da na vreme isplaniraju koliko će im trebati radnika. Zainteresovani bez iskustva imaće podršku Zavoda da se na vreme obuče za te poslove. Takođe, apelujemo na poslodavce da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama poručio je Mustafić. ■ Z. ZORIĆ

BUDžET

BUDžET Zavoda za zapošljavanje u 2020. biće 11,5 miliona evra. Od tog novca najviše će biti opredeljeno za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, zatim za mere aktivne politike zapošljavanja, ali i obuku nezaposlenih za deficitarna zanimanja.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.