Pokretanjem vlastitog biznisa do zaposlenja

28/09/2017

Dnevne novine, 27.09.2017. godine

Investiciono-razvojni fond (IRF) i Zavod za zapošljavanje (ZZZ) juče su u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, organizovali edukativni seminar pod sloganom Šansa za posao.

Pokretanjem vlastitog biznisa do zap-s

Predsjednik Odbora direktora IRF Zoran Vukčević saopštio je da su nedavnim potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa ZZZ uspostavili međupartnerski odnos u cilju dinamiziranja podrške nezaposlenima u Crnoj Gori da pokrenu sopstveni biznis, otvore nova radna mjesta i time riješe egzistencijalno pitanje.

“IRF time želi da doprinese razvoju preduzetništva kao instrumenta otvaranja novih radnih mjesta, prvenstveno posebnim ciljnim grupama poput žena u biznisu, mladih ljudi, početnika, visokoškolaca, tehnoloških viškova i individualnih poljoprivrednih proizvođača. Naša ideja je da ove dvije institucije zajedno integrišu svoje kapacitete, i da im obezbijedimo nefinansijsku podršku koja se prije svega sastoji u obezbjeđivanju neophodnog znanja za otpočinjanje biznisa i naravno finansijsku podršku IRF-a. Mi smo od ove godine posebnu pažnju posvetili sjeveru i naravno Bijelom Polju, gdje je IRF do sada ukupno plasirao oko 56 miliona eura, a samo u ovoj godini blizu 10 miliona eura.

Imamo značajan rast i tako će biti u narednom periodu, da prije svega podržimo sjever u dijelu obezbjeđivanja svih potrebnih sredstava kada su u pitanju nezaposlena lica”, kazao je Vukčević.

■             KREDITI ZA TRI CILJNE GRUPE

Kako je naveo, prije svega se nude krediti koji su namijenjeni za tri ciljne grupe.

“Radi se o beskamatnim kreditima sa rokom povraćaja do 12 godina i grejs periodom do četiri godine u iznosu do 50.000 eura”, kazao je Vukčević.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić rekao je da je Zavod sa Investiciono razvojnim fondom potpisao sporazum koji je temelj dugoročne saradnje IRF-a i Zavoda za zapošljavanje.

“U svrhu ove aktivnosti stavili smo naše Biroe, jer Zavod ima dobru mrežu svojih biroa i dobru evidenciju nezaposlenih lica. Smatramo da možemo dosta pomoći ovim aktivnostima kroz animiranje korisnika kredita, kroz animiranje nezaposlenih lica za ove kreditne linije IRF-a. Zavod za zapošljavanje ima i sopstvenu kreditnu liniju koja je istini za volju ograničena i koja nudi kredite od pet do 15.000 po prilično povoljnim uslovima”, kazao je Mustafić.

■             ČETIRI ZONE BIZNISA

Potpredsjednica Opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić, koja je zajedno sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem, učestvovala na seminaru, kazala je da je Opština Bijelo Polje još od 2013. godine proglasila četiri biznis zone.

“U tim zonama imamo tri nove i veoma značajne fabrike. To su “Pelengić trade”, fabrika za proizvodnju peleta koja već radi punim kapacitetom, fabrika za prozvodnju bezdimno sušenog mesa “Mesopromet”, koja će biti otvorena u petak, 29. septembra i “Milkraft mljekara” u Pavinom Polju, gdje radovi ulaze u završnu fazu. Opština Bijelo Polje je prva opština u Crnoj Gori koja je 2012. godine napravila lokalni agrobudžet i sve to vrijeme realizuje čitav set podsticajnih mjera u poljoprivredi. Opština Bijelo Polje je sve vrijeme u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje u kontinuitetu brinula o teže zaposlenim licima kroz javne radove, kroz programe gerontodomaćica i o invalidima rada”, istakla je potpredsjednica Omerhodžić. B.Č.

Članak možete preuzeti ovdje.