U najavi 400 radnih mjesta

08/11/2019

Dnevne novine, 08.11.2019. godine

ROŽAJE – U Rožajama je promovisan program grantova za samozapošljavanje pod nazivom Za tvoj biznis, koji sprovodi Zavod za zapošljavanje Crne Gore uz podršku, ministarstava rada i socijalnog staranja i finansija, te Delegacijom EU u Crnoj Gori. Predstavnica ZZZCG Svetlana Krgović je istakla da je dio programa vrijednog 18.000.000 eura, od čega je 3,5 miliona namijenjeno za zapošljavanje nezaposlenih sa evidencije Biroa rada a sredstva će biti podijeljena kroz tri jednogodišnja ciklusa.

-Krajnji cilj ovog programa je otvaranje 400 novih preduzeća, odnosno 400 novih radnih mjesta. Pravo da apliciraju imaju sva lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje a prednost će se dati mladima do 35 godina, ženama i dugoročno nezaposlenima – kazala je Krgović za Radio Rožaje, ističući da je ovaj projekat prvi direktni grant ZZZCG. -Ovi grantovi, vrijedni izmešu 3.000 i 7,5 hiljada eura, pružaju mogućnost nezaposlenima da pokrenu sopstveni biznis. Osobe kojima se odobre grantovi, imaju obavezu da osnuju i registruju preduzeće. Nakon potpisivanja ugovora 80 odsto sredstava dobijaju u startu da bi nabavili opremu a ukoliko je ta oprema veća od sredstava koja su im odobrena imaju mogućnost da nabave polovnu opremu, koja ne smije biti starija od pet godina – kazala je Krgovićeva, ističući da je interesovanje među nezaposlenima veliko.

-Preko 600 osoba je već iskazalo interesovanje – kazala je Krgović, ističući da je krajnji rok za prijavljivanje 21. novembar.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.