VD direktora ZZZ Goran Folić učestvovao na konferenciji povodom završetka projekta „Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada”

07/09/2021

Kroz „Program grantova za samozapošljavanje“ još 158 nezaposlenih osoba je dobilo priliku da pokrene svoj biznis, uz pomoć bespovratnih sredstava iz fondova EU, od tri do 7.5 hiljada eura. Posredstvom ovog programa, u Crnoj Gori za manje od dvije godine osnovano više od 460 novih preduzeća, budući da je u okviru prvog i drugog poziva već sklopljeno 308 ugovora sa korisnicima sredstava – saopšteno je na završnoj konferenciji projekta “Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada“ koju je organizovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori.

Cilj navedenog projekta je bio da pruži podršku Zavodu za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) u pripremi, sprovođenju, praćenju i ocjeni projekta “Program grantova za  samozapošljavanje”, čija vrijednost  iznosi 3,5 miliona eura.

U uvodnom obraćanju, prisutnima se obratila državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović koja je istakla da je pomenuti Program  primjer predanog rada i kvalitetne saradnje Crne Gore, Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori. Dodala je da se u skladu sa opštim ciljem Programa, a to je “da se obezbjedi razvijeno i kohezivno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenju rizika od siromaštva” implementacija Programa sprovodi kroz specifične projekte u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u svojstvu ugovaračkog tijela, i koordinatorima Programa, preciznije Ministarstvom ekonomskog razvoja, Ministarstom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarsvom pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Tom prilikom, kazala je da je za naredni period planiran nastavak aktivnosti, budući da je realizacija novog Akcionog dokumenta „Podrška pametnom i inkluzivnom rastu – zapošljavanje i socijalna inkluzija“, koji se finansira iz budžeta IPA 2020 u toku. Ukupna vrijednost ovog Prograna je 7,7 miliona eura. Ova akcija ima za cilj da doprinese pametnom i inkluzivnom ekonomskom rastu i ravnopravnosti polova u Crnoj Gori, poboljšanju mogućnosti zapošljavanja za sve građane i poboljšanju socijalne integracije marginalizovanih i ranjivih grupa. Ona je dodala da Vlada Crne Gore namjeravamo da posredstvom ovog Programa kreira podsticaj inkluzije i zapošljivost dugoročno nezaposlenih lica, s naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i osobe s invaliditetom, podržavajući život u zajednici, ali i kroz lokalne inicijative za zapošljavanje.

Ispred Delegacije EU u Crnoj Gori, prisutnima se obratio Miguel Magro Gomez i izrazio zadovoljsto na uspješnoj realizaciji projekta tehničke pomoći čiji je cilj bio jačanje administrativnih kapaciteta ZZZCG i njegovih lokalnih i regionalnih biroa rada. Dodao je da su rezultati ovog projekta vrlo značajni za nastavak realizacije Programa grantova za samozapošljavanje koji sprovodi ZZZCG i njegovu održivost, uz kontinuiranu podšku Evropske unije.

-U Zavodu se privodi kraju realizacija i trećeg Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje. Program je osmišljen kako bi se prevazišao jaz sa kojim su suočena lica bez dovoljno finansijskih resursa i nedostatka znanja iz oblasti preduzetništva. Kako smo i očekivali i za ovaj poziv je vladalo ogromno interesovanje nezaposlenih osoba koji su voljni da se otisnu u preduzetničke vode – saopštio je VD direktora Zavoda za zapošljavanje Goran Folić precizirajući da je za zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava, iz fondova Evropske unije, u trećem pozivu predalo više od hiljadu nezaposlenih.

-Evaluatori su pozitivno ocijenili 690 zahtjeva od kojih će se finansirati prvih 158, dok se ostalih 532 nalaze na rezervnoj listi. Ukupan budžet pozitivno ocijenjenih biznis ideja je 1.175.426,00 miliona eura. Podnosioci prijedloga projekata koji su ostvarili manje od 50 bodova, nijesu dobili mogućnost finansiranja biznis ideje. Rezultati podnosioca prijedloga projekata dostupni su na zvaničnoj internet stranici Zavoda www.zzzcg.me – kazao je on.

Bespovratna sredstva, u iznosu od tri do 7.5 hiljada eura, finansiraju se iz Projekta “Program grantova za samozapošljavanje” koji je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES) a koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA II).

Ukupna vrijednost projekta “Program grantova za samozapošljavanje” je 3.5 miliona eura.

Ugovaračka institucija Projekta je Direktorat za ugovaranje i fiansiranje EU pomoći, kofinansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore a Zavod je odgovoran za njegovu implementaciju u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

-Posebno želim naglasiti da je i ovaj poziv sproveden u skladu sa najvišim standardima EU u pogledu transparentnosti i jednakog tretmana kandidata koji se prijavljuju.  Sredstva EU su i u prva dva poziva dodjeljena samo projektnim prijavama sa najboljim rezultatom, koje su ocjenjene na osnovu jasno definisanih kriterijuma. Zavod je inače prva institucija kojoj je dodijeljen direktni grant iz EU. Vjerujem da će Zavod za zapošljavanje i u narednom periodu imati priliku da, sarađujući sa resornim ministarstvom i svim relevantnim akterima i organizacijama, realizujući ovakve i slične projekte doprinosi povećanju zaposlenosti, kroz otvaranje novih radnih mjesta – zaključio je VD direktora ZZZ.

Na konferenciji su govorili i predstavnica Direktorata za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći (Ministarstvo finansija i socijalno staranje) Jelena Burzan kao i generalna direktorica Direktorata za rad i zapošljavnje u Ministarstvu ekonomskog razvoja Jevrosima Pejović.

U drugom dijelu izlaganja prisutnima se obratila menadžerka projekta “Program bespovratnih sredstava za samozapošljavanje” Irena Perić kao i direktor projekta Robert Babić i vođa tima projekta, Vanja Hazl koji su su dali osvrt na realizovane aktivnosti i postignute rezultate projekta, uz niz adekvatnih preporuka za nastavak aktivnosti, naglašavajući značaj i ulogu svih aktera u procesu implementacije EU fondova, posebno ZZZCG.

Primjer dobre prakse prezentovala je i jedna od uspješnih korsnica projekta „Program grantova za samozapošljavanje“ Jasna Banjević.

Projekat „Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada“ je vrijedan oko 290 hiljada eura. Realizacija projekta je tajala 30 mjeseci. Projekat se zvanično završava 11. septembra ove godine.

Projekat je sprovodio Tetra Tech International Development B.V iz Holandije u konzorcijumu sa WYG Savjetovanje d.o.o (WYGS) iz Hrvatske.

Više informacija o projektu i Programu, možete pronaći na sljedećoj web stranici www.eesp.me