(VIDEO) Za 210 visokoškolaca počeo Program “Stop sivoj ekonomiji"

15/06/2020

Za 210 nezaposlenih mladih sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom minimum devet mjeseci, danas je počeo Program “Stop sivoj ekonomiji”, koji će trajati do 15.januara naredne godine.

mustafic

Za pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u Poreskoj upravi je angažovano 84 visokoškolaca, dok će se u Upravi za inspekcijske poslove osposobiti njih 64. Takođe, u Upravi policije projektno će raditi 44 učesnika, u Upravi carina – 14 a u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, koje je ove godine prvi put programski partner, njih četvoro. Mjesečna zarada, u neto iznosu, biće im 300 eura. Nosilac Programa i ove godine je Ministarstvo rada i socijalnog staranja a Zavod je za tu namjenu opredijelio 750.000 eura – precizirao je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić napominjući da Program, prepoznat kao primjer izuzetno dobre prakse ne samo u Crnoj Gori već i šire, ispunjava zacrtane ciljeve – veće zapošljavanje mladih i smanjenje neformalnog poslovanja.

mugosa

Benefiti od ovakvog vida saradnje, Zavoda sa različitim institucijama, pokazali su se višestruki. Mladi sa diplomom fakulteta, kroz rad, stiču iskustva i usvajaju praktična znanja. Istovremeno, oni doprinose sprečavanju neformalnog poslovanja i od velike su pomoći kao asistenti službenicima. Angažujući, i ove godine, ove mlade ljude vjerujem da ćemo doprinijeti podizanju svijesti da je neformalno poslovanje – društveno neprihvatljivo ponašanje. Na ovaj način pokušaćemo da utičemo i na smanjenje neregularnosti i povećanje budžetskih prihoda Crne Gore – kazao je Mustafić i podsjetio da je, prethodne četiri godine, kroz ovaj Program bilo uključeno 615 mladih visokoškolaca.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša pozdravio je saradnju uspostavljenu sa Zavodom na realizaciji projekta “Stop sivoj ekonomiji” i istakao značaj koji on ima za unapređenje kapacitata ljudskih resursa u Poreskoj upravi.

kosuta

-Tokom prethodne četiri godine 70 lica po okončanju programa nastavilo je s radom u Poreskoj upravi, od čega je čak 30 zasnovalo radni odnos na neodređeno, dok je 40 lica angažovano po osnovu ugovora o radu. Upravo taj podatak je najbolja preporuka , za mlade, da se upoznaju sa radnim procesima u Poreskoj upravi, ali i za instituciju koja zauzima važno mjesto u sistemu državne uprave – saopštio je Mugoša.

Po riječima direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute Program je prilika za mlade da osjete rad u javnom sektoru.

-Polaznici će aktivnosti obavljati u tržišnoj, turističkoj, inspekciji rada, zdravstveno – santarnoj, ekološkoj i šumarskoj inspekciji kao i u Menadžmentu uprave – kazao je Košuta.

bakovic

– Važno je da u perspekttivi doprinos, na rješavanju i procesuiranju krivičnih djela i prekršaja iz oblasti sive ekonomije, daju kako profesionalci sa dugogodišnjim iskustvom tako i mlade kolege koje imaju svježi uvid na načine prevazilaženja problema – istakao je pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković.

raicevic

-Uprava carina je prošle godine za 10 visokoškolaca omogućila da kroz rad u organizacionim jedinicama i rad na terenu u praksi primijene stečena znanja i na kraju angažovanja dobiju potvrdu o osposobljenosti. Nakon okončanja Programa devet učesnika je angažovano po odgovarajućem ugovoru na period od godinu dana a jedno lice je dobilo stalno zaposlenje – kazala je pomoćnica direktora Uprave carine Ana Raičević i izrazila očekivanje da će, uz podršku 14 novozaposlenih mladih visokoškolaca, postići još bolji napredak u sprovođenju osnovnih nadležnosti institucije.

milosevic

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je ove godine prvi put projektni partner.

-Uvjeren sam da ćemo, zajedno sa ovim mladim ljudima, još snažnije doprinijeti ostvarenju glavnih ciljeva – a to je dalja stimulacija zapošljavanja i suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada, kao i dalji razvoj i jačanje ljudskih resursa u našim institucijama – zaključio je generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarsvu Dalibor Milošević.