Više od 1.300 lica zainteresovano za pokretanje sopstvenog biznisa

29/04/2021

Pobjeda, 29. april 2021. godine

PODGORICA Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je 16. aprila treći Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije za samozapošljavanje, u iznosu od 3.000 do 7.500 eura, nezaposlenim licima sa evidencije. Ukupan iznos koji je na raspolaganju za treći Javni pozivje 1.181.000 eura, čime se omogućava otvaranje oko 160 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća.

Za “Program grantova za samozapošljavanje”, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije, vlada veliko interesovanje kod nezaposlenih. Program je osmišljen kako bi se prevazišao jaz sa kojim su suočena lica bez dovoljno finansijskih resursa kao i nedostak znanja iz oblasti preduzetništva.

RADIONICE

Iz tog razloga u svim područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje Crne Gore trenutno se oranizuju trodnevne informaciono-motivacione radionice za nezaposlena lica.

-Interesovanje kod savjetnika, za bavljenje biznisom kroz dodjelu bespovratnih sredstava, od dana objave Poziva do sada je iskazalo više od 1.300 lica iz Crne Gore. Radionice su samo jedan od koraka do konačnog izbora najboljih biznis ideja i upravo biznis ideje koje nezaposleni prezentuju na radionicama mogu biti nagrađene iznosom od 3.000 do 7.500 eura saopšteno je iz Zavoda. Najbrojnije informaciono motivacione radionice planirane su u Područnoj jedinici Podgorica za nezaposlena lica iz Glavnog grada, Danilovgrada, Cetinja, Tuzi i Golubovaca, Područnoj jedinici Bijelo Polje za nezaposlene iz Bijelog Polja, Mojkovca i Kolašina i u Područnoj jedinici Nikšić za nezaposlene iz Nikšića i Šavnika i Plužina.

Za bavljenje biznisom interesovanje su pokazali i nezaposleni iz Bara, Ulcinja, Budve, Herceg Novog, Kotora, Tivta te lica bez zaposlenja iz Berana, Andrijevice, Plava, Gusinja, Rožaja, Petnjice, Pljevalja i sa Žabljaka.

Na trodnevnim radionicama, kako klasičnim tako i onimkoje se održavaju posredstvom ZOOM aplikacije, nezaposlena lica dobijaju sve praktične informacije i savjete za počinjanje sopstvenog biznisa. Tom prilikom nezaposleni se detaljno informišu o uslovima za predaju projektnog prijedloga, pisanju biznis plana, smjernicama za uspješan start biznisa, troškovima poslovanja, pravima i obavezama, problemima i izazovima te o tome kako registrovati djelatnost. Na radionicama nezaposleni, takođe, imaju mogućnost da prezentuju svoju biznis ideju i razmijene iskustva i ideje sa drugim učesnicima.

-Svaki kandidat koji je prošao informaciono motivacionu radionicu predaje prijedlog projekta, lično koordinatoru Programa za zapošljavanje. Taj prijedlog dalje ide na regionalni panel na procjenu i reviziju a potom na Centralnu komisiju. Nakon odluke Centralne komisije dobija se pismeno obavještenje da li je projekat prošao ili ne pojasnili su ZZZ.

POZIV OTVOREN DO 31. MAJA

Podsjećamo, pravo da se prijavi, u trećem Javnom pozivu, ima svako nezaposleno lica koje je na evidenciji Zavoda, najmanje četiri mjeseca, na dan objave Poziva odnosno 16. april. I u trećem pozivu prioritetne ciljne grupe ostaju iste, a to su: mladi, žene i dugotrajno nezaposleni. Korisnicima će u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, biti uplaćen iznos od 80 odsto sredstava. Sa druge strane, obaveza korisnika je da podsticajna bespovratna sredstva namjenski utroši. Novoosnovana preduzeća moraju postojati minimum 12 mjeseci na tržištu. Javni poziv, koji ima konkretan cilj da podigne svijest o preduzetništvu i pruži pomoć u razvoju ekonomski efikasnih i održivih mikro i malih preduzeća, će biti otvoren do 31 maja u 15 časova.

Treći javni poziv za dodjelu besprovramih sredstava za samozapošljavanje objavljuje se u okviru projekta “Program grantova za samozapošljavanje”, vrijednog 3,5 miliona eura, koji je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES) a koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA II). Ugovaračka institucija Projekta je Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći, kofinansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore a Zavod je odgovoran za njegovu implementaciju u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.