Više od milion i po eura za zapošljavanje

12/06/2020

Dnevne novine, 12.06.2020. godine

Zavod za zapošljavanje (ZZZCG) objavio je drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz pretpristupnih fondova Evropske unije, od tri do 7,5 hiljada eura. Ukupan iznos koji je na raspolaganju za ovaj Javni poziv je 1.585.000 eura, čime se može omogućiti otvaranje 200 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća. To je saopšteno na konferenciji za medije koju je Zavod organizovao u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

“Program grantova za samozapošljavanje” dio 18 miliona eura vrijednog Programa Evropske unije i Crne Gore za sektore zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije. U ovom Programu Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona eura, a Vlada 2,7 miliona eura. Od toga je 8,7 miliona eura opredijeljeno za sektor zapošljavanja, od čega 3,5 miliona ZZZCG kako bi realizovao aktivnosti samozapošljavanja”, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je, takođe, najavio da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizovati još dva poziva.

“Kroz još jedan ponovljeni poziv biće opredijeljena bespovratna sredstva za deficitarna zanimanja, za osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih lica u Crnoj Gori. Takođe, jedan od ciljeva je i jačanje zapošljivosti nezaposlenih pripadnika RE populacije u iznosu od 700.000 Eura, s obzirom da u prvom pozivu nijesu sva sredstva potrošena, a za koji je bilo opredijeljeno 1,6 miliona eura”, kazao je Purišić.

Direktor Zavoda Suljo Mustafić iskazao je punu zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji koji preko prvog direktnog granta pomažu buduće preduzetnike u našoj državi.

On je podsjetio da je tu nemjerljivu podršku Zavodu obezbijedilo resorne ministarstvo, kao krovna istitucija operativne strukture, i ono koordinira Programom. R.D.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.