Za pokretanje biznisa bespovratno do 7.500 eura

21/02/2020

Dan, 21.02.2020. godine

Na evidenciji nikšićkog biroa rada nalazi se 3.440 lica,stopa nezaposlenosti trenutno je 12,4 odsto, a 2017. godine bila je 20,55 odsto, kaže Veselin Grbović

NIKŠIĆ – Krajem marta i nezaposlena lica sa nikšićkog biroa rada moći će da se prijavljuju na drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije(EU), saopšteno je juče tokom predstavljanja poziva u IPC Tehnopolis. Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZCG) Suljo Mustafić kazao je da je to drugi, od planirana tri poziva, a iznos sredstava je od tri do 7.500 eura.

-U prošlom pozivu u Područnoj jedinici Nikšić bilo je 33 predatih projekata od kojih samo dva nijesu pozitivno ocijenjena. Priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje namanje četiri mjeseca na dan objavljivanja poziva, a i u ovom pozivu naglasak će biti na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene – pojasnio je Mustafić.

Predstavnik Ministarstva rada i socijanog staranja Ksenija Aranitović je istakla da se program realizuje u okvir Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a ukupna vrijednost je 18,3 miliona eura. Evropska unija obezbijedila je 15,3 miliona, a preostalih 2,7 miliona obezbijeđeno je iz budžeta države. Za podršku u oblasti tržišta rada i zapošljavanja opredijeljeno je 8,7 miliona eura, od čega 3,5 miliona za drugi poziv, zatim 1,6 miliona za podršku osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih lica sa deficitarnim zanimanjima, kao i za osposobljavanje i zapošljavanje pripadnika RE populacije.

Na evidenciji nikšićkog biroa rada nalazi se 3.440 lica, a stopa nezaposlenosti, kazao je predsjednik Opštine Veselin Grbović, trenutno je 12,4 odsto, a 2017. godine, pojasnio je on, bila je 20,55 odsto.

– Doprinos smanjenju nezaposlenosti daje i lokalna uprava koja stvara kvalitetne uslove za bavljenje biznisom, ulaganjem u putnu, vodovodnu i elektro infrastrukturu, ali i kroz program podsticanja zapošljavanja mladih visokoškolaca u Nikšiću. Kroz ovaj program, čija realizacija je u toku, prošle godine uspješno je zaposleno 75 visokoškolaca do 30 godina starosti – rekao je Grbović. Program grantova za samozapošljavanje Zavod za zapošljavanje realizuje u saradnji sa Deleacijom EU u Crnoj Gori i ministarstvima rada i socijalnog staranja i finansija. B.B.

Interesovanje veliko, ideje raznolike

Program koji je predstavljen izazvao je veliko interesovanje nezaposlenih jer je sala IPC Tehnopolisa bila mala za sve one koji su željeli da čuju uslove pod kojima se bespovratna sredstva daju. Nikšićanka Ratka Guzina već 25 godina je na evidenciji nezaposlenih, završila je srednju ekonomsku školu ali nikada nije radila u struci. Bespovratna sredstva iz programa, istakla je ona, poslužila bi joj da adaptira sprat porodične kuće za boravak starih lica.

-Velika je lista onih koji su na čekanju za Dom za stare, a moja biznis ideja je da budem hranitelj upravo starim licima dok čekaju smještaj u toj ustanovi. Na raspolaganju imam 110 kvadrata, gdje bi u četiri sobe moglo da bude osam lica, dok bi im kuhinja bila zajednička, a o njima bi brinuli ja i sestra – kaže Guzina. Milosav Miličić iako magistar međunarono-javnog prava trenutno nema zaposlenje, a bespovratna sredstva bi uložio u realiovanje ideje za organizovanje raznih događaja. Iskustvo ima radeći na projektima Ujedinjenih nacija, a ideju ne bi bazirao samo na Nikšić.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.