Radni angažman za pet osoba sa invaliditetom

21/11/2019

Dnevne novine, 21.11.2019. godine

Kroz projekat “Obuka i zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, koji je finansijski podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, obučeno je šest a kasnije zaposleno pet osoba sa invaliditetom. Svi oni su samostalno izradili više od 700 komada jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita. To je saopšteno na nedavnoj pres konferenciji Udruženja roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju “Staze”, organizovanoj povodom završetka projekta, a koji se realizuje u saradnji sa NVU “Prvo udruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju”.

Jedan od ciljeva jednogodišnjeg projekta, vrijednog oko 50.000 eura, bio je unapređenje ambijenta za povećanje socijalne uključenosti te populacije u Crnoj Gori. Takođe, težilo se povećanju broja OSI, obučenih za zanimanje izrađivač/ica jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, kao i povećanju njihove zapošljivosti i bržem uključivanju u radne i društvene procese.

Cilj je bio i da se podigne nivo svijesti OSI o potrebama kvalifikacija za nova zanimanja.

Obučene osobe, prvenstveno osobe sa intelektualnim invaliditetom, su kroz projekat prošle, uz podršku mentora, četvoromjesečnu obuku.

“Zavod za zapošljavanje Crne Gore je i do sada, a i ubuduće će, podržavati dobre projekte koji podrazumijevaju mogućnost usavršavanja i zapošljavanja OSI”, poručila je predstavnica Zavoda za zapošljavanje Dragana Dedić.

Ona smatra da svi dobro osmišljeni projekti, koji se realizuju po planiranim aktivnostima, daju i dobre rezultate.

“Tako je i u ovom slučaju. Nadam se da će projekat imati dugoročno pozitivne efekte i nakon završetka. Nadam se da će zalaganje ovog udruženja, poslužiti kao pozitivan primjer koji će uticati na ostale poslodavce i podstaći ih da koriste sve pogodnosti koje država omogućava u cilju uključivanja OSI na tržište rada. Time bi se izbjegla marginalizacija i socijalna isključenost osoba sa invaliditetom”, istakla je Dedić.

U toku realizacije projekta realizovane su tri izložbe, tokom kojih su izloženi radovi osoba sa invaliditetom. Svi učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo zbog prilike da steknu nove vještine koje će im, kako su istakli, značiti u daljem radu.

Originalni članak možete preuzeti ovdje.