Razmjena iskustava u oblasti zapošljavanja

17/10/2019

Nesklad ponude i tražnje,  neusklađenost sistema obrazovanja i tržišta rada, dugoročna nezaposlenost,  niska stopa aktivnosti, odliv radne snage kao i intenzivno zapošljavanje radnika iz zemalja regiona – zajedničke su karakteristike tržišta rada Crne  Gore i Srbije.

To je zaključak sa radnog sastanka predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje Rapublike Srbije, Filijale za grad Beograd, koji su danas boravili u posjeti Područnoj jedinici Podgorica,  Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

IMG_20191017_130144

Delegaciju iz Beograda,  koju predvodi zamjenik direktora Filijale za grad Beograd Siniša Knežević a u kojoj su još bile i načelnica Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere  Dušica Lukić kao i načelnica Odjeljenja za upravne i zastupničke poslove Biljana Ljubisavljević ugistio je načelnik Područne jednice Podgorica  za opštine Podgorica, Danilovgrad, Cetinje, Tuzi i Golubovci Dragan Marović, sa saradnicima.

Na radnom sastanku gosti su upoznati sa organizacionom strukturom Zavoda ali i sa aktuelnim podacima o stanju na tržištu rada. Takođe, izvršena je razmjena opštih informacija o funkcionisanju  i načinu rada dvije službi za zapošljavanje.

Predstavljajući mjere aktivne politike zapošljavanja koje su realizovane u prvoj polovini godine, kao i novine koje su uvedene u cilju prevencije nezaposlenosti Marović je saopštio da se na teritoriji Glavnog grada nalazi 5.700 evidentiranih nezaposlenih lica, odnosno  gotovo 1.400 manje nego na isti dan prošle godine.

Screenshot_20191017_104905

Takav trend smanjenja nezaposlenih lica je, kako je rekao, posljedica ukupnog privrednog ambijenta ali i podsticajnih mjera koje Zavod realizuje kroz svoje aktivnosti.

Pored priče o savjetodavnim uslugama nezaposlenih,  radu sa poslodavcima i poslovima zastupanja razmijenjena su i iskustva o izdavanju radnih dozvola stranim državljanima a o toj temi je govorio Dragan Dašić iz Direkcije za strance,  migracije i readmisiju u Ministarstvu unutršnjih poslova.

Radnom sastanku u Podgorici prisustvovali su pomoćnik direktora Zavoda u Sektoru za pravne poslove i prava za vrijeme nezaposlenosti Isad Kurpejović,  načelnica Odsjeka u tom Sektoru Ljiljana Stamatović, šefovi Biroa rada Podgorica Aleksandar Rakočević i Sabina Ganjola kao i savjetnice za posredovanje u zapošljavanju i informisanje Dragica Šćekić i Danka Rabrenović.