ZZZ partner u EU projektu „Zapošljavanje u Istočnoj Evropi”

30/01/2018

Zavod za zapošljavanje, od početka godine, partner je u još jednom EU projektu – „Zapošljavanje u Istočnoj Evropi”.

Osnovni cilj projekta je da se zemljama kandidatima (Albaniji, BJRM, Crnoj Gori i Srbiji) pruži podrška, na putu ka EU, u zapošljavanju radnika.

Pomoć bi podrazumijevala sprovođenje Direktive, prije nego što ona stupi na snagu, ali i putem pružanja pomoći u prevenciji korišćenja jeftine radne snage.

Rad na projektu, po riječima načelnice Odsjeka za projekte EU mr Irene Perić, odvijaće se posredstvom radionica i ekspertske provjere, kao i razmjenom informacija kroz događaje i publikacije.

-Od projekta se očekuje da doprinese Evropskoj koheziji i solidarnosti unutar EU i između EU i zemalja kandidata. Naglasak je na daljoj konsolidaciji nacionalnih strategija i jačanju transnacionalne koordinacije između relevantnih aktera šireg regiona EU – kaže Perić.

Migracioni trend svakako će se nastaviti kada zemlje kandidati zapadnog Balkana postanu punopravni članovi EU. Tranzicioni period za potpuni pristup slobodi kretanja radnika unutar evropskog tržišta, podsjeća Perić,  sada su primjenljivi na najnovije zemlje koje treba da pristupe EU.

Koordinacioni partner Zavoda zapošljavanje Crne Gore je Evropski centar za socijalnu politiku i istraživanje dok su partneri u projektu: Istraživački centar Slovenske akademije nauka i umetnosti, Italijanski centar salezijanskih ženskih dela – Udruženje za stručno obrazovanje, Centar za društvena istraživanja Halle, Ministarstvo rada, zapošljavanja, veterana i socijalnih poslova Republike Srbije.