Sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom održan 5. aprila, u holu Delta City–a

06/04/2017

Zavod za zapošljavanje organizovao je Sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom, koji je održan 5. aprila, u holu Delta City-a. Sajam je otvorila  generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja,  Edina Dešić.

Cilj Sajma jeste da se omogući neposredna interakcija između lica sa invaliditetom koja aktivno traže zaposlenje i poslodavaca, kao i da se podigne svijest javnosti o mogućnostima i benefitima zapošljavanja ovih lica.  Povod organizacije današnjeg sajma je upravo da se na jednom mjestu okupe i lica sa invaliditetom koja traže posao i poslodavci koji imaju potrebu za dodatnom radnom snagom, ali i da se objema stranama dodatno objasne benefiti koje mogu da ostvare u skladu sa postojećom zakonskom regulativom.

slika sa sajma 2

-Danas sa zadovoljstvom želim da pozdravim sve poslodavce kojin su ovdje, a i one koji nijesu, a zaposlili su lica sa invaliditetom, jer su zaista pokazali punu društvenu odgovornost. Isto tako mogu da svjedoče da je to bilo korisno za njih i da oni zbog toga imaju benefite. Takođe, pozdravljam i lica sa invaliditetom koja su prihvatili posao, jer su pokazali da znaju, mogu i hoće da rade i da doprinose biznisima svojih poslodavaca – kazala je direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić.

Ona je predstavila novi paket mjera koje Zavod za zapošljavanje nudi, a iznosi šest miliona eura. Do kraja godine imaćemo na raspolaganju, dodala je, tri miliona za programe profesionalne rehabilitacije, osposobljavanja lica sa invaliditetom, subvencije zarada, prilagođavanje radnog mjesta, kreditiranje, za finansiranje pomagača ili asistenata u radu.

Direktorica Jelić je pozvala sve poslodavce da se prijave i da iskoriste ove povoljnosti.

U okviru ovih šest miliona, tri miliona eura su za grant šeme. Poziv je objavljen 21. marta  i traje do 21. aprila.

slika sa sajma 3

Poziv podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava, tzv. grantova za finansiranje projekata pravnim i fizičkim licima koji doprinose unapređenju  profesionalne rehabilitaciju i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

-Apelujem na sve subjekte u Crnoj Gori, poslodavce, nevladin sektor, koji imaju uslova  za realizaciju ovakvih projekata, da se prijave. Mislim, da je ovo prava prilika za sve nas da pokažemo koliko smo društveno odgovorni, a poslodavci će, sigurna sam, prepoznati i svoj interes u tome – naglasila je direktorica Zavoda.

Pri tome, uputila je i poziv svim zainteresovanim da prisustvuju radionicama Zavoda, prezentacijama profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom. Prezentacije će biti održane narednih sedam dana u svim crnogorskim opštinama, u okviru manifestacije „Dani zapošljavanja lica sa invaliditetom“.

[su_youtube url=”https://youtu.be/Gy5V44Ym-0U”]

Tri miliona eura  za grant šeme raspoređena su tako što će: dva miliona eura biti usmjereno za. aktivnu politiku zapošljavanja i zapošljavanje lica sa invaliditetom, a million za  stvaranje uslova za povećanje zapošljivosti lica sa  invaliditetom. Minimalni iznos granta je 10.000,00 eura, a maksimalni 70.000,00 eura. U ovoj godini sprovodi se i 30 projekata odobrenih krajem 2016. godine u visinu od skoro 1,5 miliona eura. Kroz ove projekte je uključeno 221 lice sa invaliditetom.

sika sa sajma 1

Pravo na subvenciju zarada koristi 169 poslodavaca, za 269 lica sa invaliditetom (120 žene), od kojih je 164 zaposleno na određeno vrijeme.

Nadoknadu za asistenciju, pomagače u radu, koristi 35 poslodavaca, za 45 lica sa invaliditetom.

Sve prisutne na Sajmu pozdravio je i izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović.