Blizu 3.000 diplomaca bez radnog iskustva

14/11/2019

Rok za prijavljivanje visokoškolaca za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem ističe u ponedjeljak, 18. novembra. Da li će rok biti produžen, još nije poznato. Nezvanično, značajan broj potencijalnih korisnika iz osme generacije traži prolongiranje prijave zbog kašnjenja u priznavanju obrazovnih isprava stečenih u institucijama obrazovanja van Crne Gore.Podsjetimo pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Prema podacima od juče, 13. novembra, 2.758 visokoškolaca ispunjava uslove za uključivanje u program. No, ta brojka nije konačna. Na osnovu iskustva iz minulih sezona, najbrojnije prijave su upravo zadnjih dana poziva.

Poslodavci su ove godine ponudili više od 11.500 mjesta za stručno osposobljavanje visokoškolaca. Više od polovine pozicija je iz realnog sektora. Najveće interesovanje poslodavci su iskazali za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma.

danijela nova

Prethodnih sedam ciklusa na osposobljavanju je bilo godišnje u prosjeku između 3.000 i 3.500 diplomaca. Očekuje se da će tako biti i u osmoj generaciji.

U svim područnim jedinicama i biroima rada povećan je broj novoprijavljenih visokoškolaca zainteresovanih za stručno osposobljavanje. Na primjer, na evidenciji Biroa rada Ulcinj nalazi se 129 visokoškolaca koji još nijesu obavili stručnu praksu.

“Bliži se kraj roka za prijavljivanje kandidata i možemo da kažemo da je prilično veliko interesovanje za obavljanje stručnog osposobljavanja na teritoriji opštine Ulcinj. Podsjećam da je u prošloj generaciji prijavljeno 68 poslodavaca, koji su oglasili 202 slobodna radna mjesta”, kaže samostalna savjetnica za rad sa poslodavcima u Birou rada Ulcinj Danijela Klikovac.

Prema njenim riječima, za osmi krug prijavljeno je 60 poslodavaca. Oni su ponudili 179 radnih pozicija mahom iz oblasti ekonomije, prava, menadžmenta i građevine, što se poklapa sa tražnjom na nivou države. Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50 odsto korisnika Programa je nastavilo radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.