Delegacija Crne Gore prisustvovala TAIEX Radionici u sklopu implementacije Garancije za mlade

19/03/2023

Delegacija Crne Gore koju su činili predstavnici: Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, Privredne komore, NVO Mreže za mlade i Zavoda za zapošljavanje je prisustvovala TAIEX Radionici o izradi šema za treninge i pripravništvo u sklopu implementacije Garancije za mlade  – pristupi, metologije i prakse u Evropskoj uniji (EU) i Zapadnom Balkanu (ZB). Radionicu je organizovala Evropska komisija (DG Neighbourhood and Enlargement Negotiations i DG Employment) u okviru TAIEX instrumenta. Radionica je održana u Briselu 13. i 14. marta 2023. godine.

Radionica je bila usmjerena na: Albaniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Zemlje EU čiji predstavnici su učestvovale u radu i prezentovali svoja iskustva su bile: Francuska, Hrvatska, Grčka, Rumunija. U radu su učestvovali i predstavnici ETF-a (European Training Foundation), MOR-a (Međunarodne organizacije rada), EK, EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) i UNICEF-a.

Garancija za mlade je aktivaciona šema namijenjena povećanju zapošljivosti i većoj zaposlenosti mladih, koja se u EU implementira od 2013., a u Sjevernoj Makedoniji od 2017. Navedenu šemu trebaju da implementiraju i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Radionica je bila fokusirana na izradu i sprovođenje prilagođenih šema pripravništva i treninga za mlade u okviru Garancije za mlade u EU i zemljama Zapadnog Balkana. Naime, jedan od glavnih izazova sprovođena Garancije je obezbjeđivanje kvalitetnih i uspješnih programa pripravništva i treninga u skladu sa potrebama tržišta rada koji će poboljšati zapošljivost mladih ljudi i rezultirati njihovim zapošljavanjem. Sve zemlje imaju neke oblike programa pripravništva i treninga, ali je potrebno njihovo prilagođavanje potrebama tržišta rada i prilagođavanje zakonskih okvira kako bi se te promjene mogle realizovati.

Cilj Radionice je pružanje podrške ekonomijama zemljama ZB kako bi se omogućilo kreiranje relevantni programi pripravništva i treninga koji će povećati zapošljivost mladih ljudi. Ovi programi su ključni za uspješnu realizaciju Garancije. Jer kvalitetni programi pripravništva i treninga treba da omoguće mladim ljudima sticanje praktičnog radnog iskustva i znanja koje će primjenjivati u budućem radu i tako im omogućiti brže i kvalitetnije zapošljavanje, a poslodavcima obezbijediti profil radne snage koja im nedostaje. Radionica je organizovana u cilju razmijene primjera dobre prakse i iskustva zemalja u ovoj oblasti.

Takođe, akcenat je bio i na potrebi razvoja i jačanja institucionalnih kapaciteta kako bi se kvalitetno i efikasno realizovali i sprovodili programi pripravništva i treninga u okviru Garancije za mlade.