Delegacija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje Crne Gore

14/11/2019

Decenijsko iskustvo i poznavanje procedura Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u dijelu dodjele bespovratnih sredstava nezaposlenim licima, značajno će pomoći Zavodu za zapošljavanje Crne Gore prilikom realizacije Programa grantova za samozapošljavanje, iz evropskih fondova.

To je ocijenio direktor Zavoda Suljo Mustafić nakon sastanka sa kolegama iz Hrvatske, koji borave u posjeti crnogorskom zavodu. 

Hrvatski zavod za zapošljavanje više od deceniju sprovodi mjeru podsticanja samozapošljavanja. Od kolega iz HZZ-a smo čuli da svake godine samo raste broj novih ugovora i zainteresovanost za dobijanjem bespovratnih sredstva. Imajući sve to u vidu, vjerujem da će nam njihovo dugogodišnje iskustvo na tom polju koristiti prilikom dodjele grantova za samozapošljavanje – kazao je Mustafić i dodao da mu je veliko zadovoljstvo ugostiti kolege iz Hrvatske i nastaviti tradicionalno dobru saradnju.

Predstavnici dvije službe za zapošljavanje su razmijenili i informacije iz djelokruga rada i o stanju na tržištima rada.

I ovom prilikom smo pomenuli najbolje primjere dobre prakse u oblasti aktivnih mjera zapošljavanja. Kao jedan od primjera dobre prakse vašeg Zavoda prepoznali smo program “Stop sivoj ekonomiji”, kojim se aktiviraju mladi visokoškolci u suzbijanju sive ekonomije na crnogorskom tržištu rada. Sa druge strane vi ste ponovili da je mjera “Stalni sezonac”, namijenjena sezoncima koji su najmanje šest mjeseci radili kod istog poslodavca i koji će kod njega raditi najmanje još jednu sezonu, prikaz dobre prakse našeg HZZ-a, koja može biti implementirana i u Crnoj Gori – istakao je predstojnik PU Dubrovnik Dasen Jasprica

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano i o zajedničkim projektnim aktivnostima u budućnosti te o modalitetima moguće saradnje u cilju unaprijeđenja rada javnih službi za zapošljavanje.

Delegacija HZZ-a posjetiće sjutra (15. novembra) Područnu jedinicu Bar gdje će se upoznati sa stanjem na lokalnom tržištu rada i realizacijom aktivnih politika zapošljavanja.