Delegacija iz Austrije u posjeti Zavodu za zapošljavanje

24/05/2016

Austrijska delegacija, koju su predvodili ataše za rad i socijalna pitanja g- din Oliver Hiller i g-dja Anette Scoppetta iz Evropskog centra za socijalne politike i istraživanja, u utorak 24. maja, boravili su u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje.

Ponudili su saradnju u povezivanju država, ne samo u EU, sa istim ili sličnim izazovima, jer bi se iskustva jednostavnije razmjenjivala, a problemi brže rješavali i lakše bi se apliciralo kod različitih fondova. Kako su objasnili, oni razvijaju platformu sa dvije teme: inovativne mjere na tržištu rada i dugotrajna njega starih. Goste je interesovalo pred kojim izazovima je crnogorska služba zapošljavanja.

Pomoćnik direktorice ZZZ David Perčobić istakao je tri ključna prioriteta u zapošljavanju: mladi, dugoročno nezaposleni i žene.

“Nama nijesu problem inovativne mjere. U nedostatku normativnog okvira i budžetskih sredstava često realizujemo pilot projekte, kao što su Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu i Stop sivoj ekonomiji. Za aktivne mjere zapošljavanja na raspolaganju je 2,5 miliona eura na godišnjem nivou. Zbog toga se okrećemo drugim izvorima finansiranja. Zavod je trenutno uključen u pet IPA projekata,” naglasio je Perčobić.

Istakao je da kroz te projekte očekujemo jačanje IT sistema, uspostavljanje internog monitoringa naših mjera aktivne politike zapošljavanja. Objašnjavajući servis koji Zavod pruža poslodavcima, Perčobić je najavio i sajam preduzetništva.

Ataše Hiller pozitivnim je ocijenio usluge koje Zavod pruža poslodavcima i predložio da se to iskustvo nudi drugima. U Bosni, rekao je, tog servisa nema, a u Srbiji su na početku.

Gosti iz Austrije uputili su, u svojstvu domaćina, poziv za učešće na septembarskoj konferenciji pod nazivom “Mostovi u politici socijalnog staranja u Istočnoj Evropi”.