Delegacija ZZZCG u radnoj posjeti Beogradu

21/09/2017

Delegacija Zavoda za zapošljavanje boravila je u dvodnevnoj radnoj posjeti Beogradu. U periodu od 13.09 – 15.09.2017. godine, predstavnici Zavoda učestvovali su na radionici, sa  temim “Učenje prema standardima/Benchlearning”.

Ovaj događaj je organizovan u okviru regionalnog projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP), koji ima za cilj da ojača regionalnu saradnju i institucionalne kapacitete nacionalnih administracija u oblastima reforme tržišta rada i socijalne politike.

Cilj sastanka je bio da se učesnici upoznaju sa poslom koji će obavljati u procesu učenja prema standardima/Benchlearning.

Radionica je okupila predstavnike javnih službi zapošljavanja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, koji će, nakon obuke, sprovoditi aktivnosti u matičnoj javnoj službi zapošljavanja (JSZ), u svojoj zemlji – samoprocjena, kao i one vezane za ocjenjivanje drugih javnih službi zapošljavanja – externa procjena.

U toku prvog radnog dana, kroz prezentaciju, učesnici radionice su upoznati sa osnovama učenja po standardima – Benchlearning, okviru i procesu procjene (kako se planiranje radi, kako je organizovana implementacija planova, kako se vrši monitoring implementacije i kako su organizovana potencijalna prilagođavanja).

U drugom dijelu radnog dana učesnici su podijeljeni u grupe, gdje su u prvoj radionici obrađivali aktivatore učinka i razmatrali primjer izvještaja o internoj procjeni, usvajanju uloge externih procjenjivača… Na drugoj radionici su se učesnici bavili pitanjima implementacije procesa učenja prema standardima kao što su: koje tipove eksperata treba uključiti u samoprocjenu, motivisanje zaposlenih u JSZ, obezbjeđivanju tačnosti procjene…